Milorad Dodik 'očitao bukvicu' Amerikancima

'Šiptarima se daje pravo da prave državu, a nama ne daju pravo ni da očuvamo naš status... Srbi, glasajte za Trumpa!'

Front23.08.20, 14:52h

'Šiptarima se daje pravo da prave državu, a nama ne daju pravo ni da očuvamo naš status... Srbi, glasajte za Trumpa!'
Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, Dodik je rekao da bi Srbi u Americi trebalo da podrže reizbor aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je promoter politike nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pokušati zajedno sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem da integriše sva kršenja Dejtonskog sporazuma prema srpskom i hrvatskom narodu i da to upute međunarodnoj javnosti.

 

Treba ukazati na to da je proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme masovnog kršenja međunarodnog prava i naših nacionalnih prava – rekao je Dodik za Alo, a prenijela Srna.

 

U tom kontekstu, kaže Dodik, treba reći kako je moguće da na Kosovu pokušava bezočno da se razori teritorijalni integritet Srbije, a u BiH pokušava da se napravi unitarna država.

 

– Šiptarima se daje pravo da prave državu, a nama ne daju pravo ni da očuvamo naš status koji smo dobili Dejtonskim sporazumom. Naš je interes da Dejtonski sporazum očuvamo u njegovom izvornom obliku – rekao je Dodik.

 

On je istakao da dvije trećine BiH smatra da visoki predstavnik treba da ode i da, samo "zato što muslimani smatraju da OHR treba da ostane", oni skrnave stav potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

 

– Koliko sam razumio i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba da ode – rekao je Dodik.

 

On kaže da se međunarodno pravo krši i u BiH i na Kosovu i Metohiji.

 

– Rano priznanje nezavisnosti Kosova je isto ono koje je Amerika učinila kad je priznala BiH, nakon čega je počeo građanski rat – rekao je Dodik i dodao da je Amerika svojstvena po ignorisanju realne situacije.

 

On je istakao da taj koncept, koji je Amerika gurala krajem prošlog i početkom ovog vijeka, konačno mora da prestane.

 

– Sada smo u prilici da im kažemo, pa čekajte vi se ponašate prema našem narodu na neadekvatan način, vi želite da slomite naš status. Mi računamo da bi to neko mogao u Americi da čuje i razumije – rekao je Dodik.

 

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, Dodik je rekao da bi Srbi u Americi trebalo da podrže reizbor aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je promoter politike nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država.

 

On ističe da ta Trumpova politika, koja nije mogla da se iskaže do kraja, treba da rukovodi Srbe i ovom prilikom na predsjedničkim izborima i treba da ga podrže.

 

– Ako se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih zemalja, onda mi ovdje možemo slobodno da odlučujemo o statusu i svom načinu života – rekao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 226

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još