VIDEO/ Ministar sigurnosti BiH o teškoj situaciji u USK

Cikotiću ideje o deportaciji migranata 'zanimljive i seksi': Nema turista, ali i migranti kupuju i troše...

Front23.08.20, 10:48h

Cikotiću ideje o deportaciji migranata 'zanimljive i seksi': Nema turista, ali i migranti kupuju i troše...
Kaže da BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija te slobode i prava migranata

 

 


Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je za Face TV kako je čuo "zanimljive i seksi ideje" o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla. Kazao je da zbog prisustva velikog broja migranata BiH bilježi povećanu potrošnju iako trenutno imamo reduciran broj turista zbog koronavirusa.

 

- Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim da biste to uradili treba vam puno pretpostavki - naveo je Cikotić.

 

Komentirajući tešku situaciju u Unsko-sanskom kantonu Cikotić je kazao:

 

- Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše... - naveo je Cikotić iako lokalno stanovništvo godinama upozorava na tešku situaciju i pritiske zbog velikog broja migranata koji su okupirali gradove.

 

On je rekao i da su prava i slobode lokalnog stanovništva uskraćene te naglasio da građani trebaju sarađivati s lokalnim i kantonalnim vlastima i da se problem mogu riješiti samo organizovanim naporima u okviru zakona, a ne nasiljem.

 

Smatra da BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija te slobode i prava migranata.

 

- Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu zato što im je tamo dobro krenuli u jednu avanturu. Mnogi od njih nastradaju na tom putu - budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani - rekao je Cikotić.

 

Dodao je da Služba za poslove sa strancima identificira migrante i da je to složen proces jer se mnogi lažno predstavljaju, a da je za readmisiju potrebna kvalitetna identifikacija i sporazumi o readmisijama sa državama u koje se trebaju vratiti.

 

- Dogovorili smo s pakistanskim ambasadorom da pokrenemo procedure sporazuma o readmisiji - kazao je Cikotić za Face TV.

 

Cikotić smatra da BiH vlada migrantskom krizom te da je zahvalan vlastima iz Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona što se trude da situaciju drže pod kontrolom.

 

 

(Face.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 80

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još