VIDEO/ Sve su oči u njega uprte

Čampara: Ako se pokrene smjena Vlade KS, ja ću biti na strani građana... 'Rat' s Radončićem je završen!

Front23.08.20, 09:39h

Čampara: Ako se pokrene smjena Vlade KS, ja ću biti na strani građana... 'Rat' s Radončićem je završen!
Na pitanje kako komentariše to što je Radončić napustio poziciju ministra sigurnosti BiH, Čampara je odgovorio da je to njegova odluka i da je Radončić bio jedan od najvrijednijih ministara u Vijeću ministara BiH

 


Federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara gostovao je sinoć na FACE televiziji. On je otvoreno govorio o stanju u Stranci demokratske akcije (SDA), aferi “Asim”, radu Vlade Kantona Sarajevo i brojnim drugim aktuelnim temama.

 

Na pitanje novinarke da li je još uvijek član Predsjedništva SDA, Čampara je odgovorio riječima: “Zašto ne bih bio?”. On je rekao da je dobio najviše glasova za Predsjedništvo SDA od svih kandidata i da on ima pravo iznositi svoje stavove i mišljenja.

 

Istakao je da SDA mora voditi računa o proklamovanim ciljevima na Kongresu SDA i da se on zalaže za to da se šansa da mladim i perspektivnim ljudima.

 

Čampara je upitan koliko njegove riječi dolaze do predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

 

“Ja razgovaram i s predsjednikom i s kolegama. Sve što kažem javno, kažem i njima. Veliki broj stranačkih kolega podržava moje stavove, samo što o tome ne govore javno”, rekao je Čampara.

 

Što se tiče rada Bakira Izetbegovića i njegovog načina upravljanja strankom, Čampara je rekao da je Izetbegović izabran za predsjednika SDA i da nijednom predsjedniku stranke, a posebno predsjedniku SDA nije lako.

 

“Ja nisam zadovoljan s nekim kadrovskim rješenjima. Kao što je npr. izbor predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Za to imam argumente. Mislim da smo nanijeli štetu SDA jer nismo poništili izbore za KO SDA Sarajevo, odnosno što ih nismo ponovili”, kazao je Čampara.

 

Novinarka je pitala Čamparu i da li postoji mogućnost da Asim Sarajlić, na sebi svojstven način, “završi” tj. pokrade lokalne izbore.

 

“Ne vjerujem. Ovi izbori su pod kontrolom države, tačnije Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Najvažnije je da se izbori održe”, rekao je Čampara.

 

On je upitan i kako Izetbegović gleda na njegove istupe u kojim otvoreno kritikuje nepravilnosti u SDA.

 

“Mi razgovaramo o svemu. Predsjednik bi vjerovatno više volio da stvari rješavamo unutar stranke. Ja sam otvoreno sve rekao i Izetbegoviću, dakle i šta mislim o izboru KO SDA, radu Kluba SDA u Skupštini KS i radu Vlade KS. Ne možemo se praviti slijepi. Ljudi griješe, ali kada se pogriješi to se mora ispraviti”, dodao je Čampara.

 

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Čampara je rekao kako se treba formirati ekspertna Vlada KS ukoliko aktuelna nije sposobna nositi se s izazovima. Na pitanje da li njegova inicijativa ima veze s najavama predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića o novoj većini, Čampara je odgovorio da je on mislio o sasvim drugoj stvari.

 

“Evidentno je da mi u KS imamo ogroman problem s brojem zaraženih. Činjenica je da nemamo dva ministra, a jedan od njih je ministar zdravstva. Moj prijatelj, Mario Nenadić uslijed pritisaka završio je u bolnici. To su sve činjenice. U četvrtak je odjednom zakazana hitna sjednica gdje smo trebali imenovati dvije ministrice. Krenula je procedura da bi se nakon 45 minuta prekinula sjednica. Načelnici nam se svađaju s ministrom prostornog uređenja, imamo nakaradna imenovanje, ne usvajamo Zakon o unutrašnjim poslovima KS i Zakon o policijskim službenicima KS, stalno imamo sukobe na relaciji koalicionih partnera, nismo definisali put pacijenta, a trebali smo biti lider u regionu. Stvarno imamo ozbiljnih problema. Ovo nadrasta stranačke pripadnosti i potpuno je nebitno ko će biti na vlasti u ovakvoj situaciji. Sutra i da izaberemo ministrice pitanje je jesu li one kvalifikovani da riješe probleme”, rekao je Čampara.

 

Čampara je kazao da je čudno što niko neće u KS da bude ministar zdravstva i da je trenutna kandidatkinja za ministricu zdravstva KS Draženka Maličbegović osoba koja dolazi iz administracije.

 

“Čudno mi je da se za ministra zdravstva predlaže neko ko nije radio u zdravstvenom sistemu KS. Pitanje je da li će ta osoba moći donositi kvalitetne odluke. Nama treba ministar koji će rješavati probleme. Ako koalicija ne može da riješi probleme, onda bi bilo časno da se to otvoreno kaže i da imenujemo ekspertnu vladu”, rekao je Čampara.

 

Na direktno pitanje da li je za rušenje Vlade KS, Čampara je odgovorio riječima da je on za rješavanje problema i da se napokon imenuje ministar zdravstva KS.

 

Opozicija je najavila podnošenje inicijative za smjenu Vlade KS. Čampara je upitan da li bi podržao tu inicijativu ukoliko bi je sutra podnio Elmedin Konaković.

 

“Vidjet ćemo šta će se desiti kada podnesu inicijativu. Molim vas, što je prekinuta hitna sjednica Skupštine KS na kojoj su trebale biti imenovane ministrice? Je li radi mene? Ja mislim da nije. Sad je problem što sam ja postavio zastupničko pitanje. Pa nisam ja prekinuo sjednicu. Ja sam neko ko smatra da je neozbiljno bilo zakazivati hitnu sjednicu, a ne imenovati dva ministra”, odgovorio je Čampara.

 

Istakao je da je njegova ruka na strani pravde, činjenica i argumenata.

 

“Vidjet ćemo šta će se desiti. Ja imam odgovornost prema građanima i ja ću uvijek biti na strani građana. Jedan sam od rijetkih koji je prekoračio cenzus. Ne želim hodati ulicama Sarajeva da me neko proziva i pokazuje prstom na mene jer nisam uradio nešto što sam trebao uraditi”, kazao je Čampara.

 

Rekao je kako smatra da poenta imenovanja ministra zdravstva KS nije u tome da se imenuje neko ko će se moći suprotstaviti direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović dodajući da je porazno ukoliko smo se doveli u situaciju u kojoj se politika svela na to ko će se kome suprotstaviti.

 

“To je žalosno. Mi u ovakvoj situaciji ne možemo stalno ratovati na relaciji Opća bolnica i KCUS. Sebija Izetbegović je uradila dobrih stvari na KCUS-u, a sigurno je bilo i loših. Nije normalno da je toliko stručnjaka otišlo s KCUS-a”, rekao je Čampara.

 

Potvrdio je da je on na strani direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismeta Gavrankapetanovića.

 

“Ja sam na strani onoga što piše. A to je da Opća bolnica ne može preuzeti izolatorij ako već stručnjaci kažu da nema uslova da to bude izolatorij. Onaj ko garantuje da je privremeni izolatorij uslovan, neka preuzme upravljanje njime”, kazao je Čampara.

 

Što se tiče odnosa s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, Čampara je rekao kako je taj “rat” završen, ali da su pojedinci nakon izbora 2018. godine pokušali lažnim informacijama i odlascima kod Radončića ponovo otvoriti sukob na relaciji Zvizdić-Čampara-Radončić.

 

“Ja sam javno rekao na Predsjedništvu SDA, a Denis Zvizdić na Kolegiju SDA da se to više neće dešavati. Njima bi odgovaralo da sada kažu kao su Zvizdić i Čampara krivi što je Radončić napustio vlast na državnom nivou. Ja neću biti neko s kim će se mahati i ko će biti mač u ruci. Ne mislim se više svađati i ratovati s gospodinom Radončićem, ali naravno da ću se uvijek braniti”, rekao je Čampara.

 

Na pitanje kako komentariše to što je Radončić napustio poziciju ministra sigurnosti BiH, Čampara je odgovorio da je to njegova odluka i da je Radončić bio jedan od najvrijednijih ministara u Vijeću ministara BiH.

 

Trenutni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić šokirao je bh. javnost navodima da je čuo “seksi ideje” o vraćanju migranata i da BiH ima migrante kada već nema turiste.

 

“Iznenađen sam tom izjavom. Mislio sam da je riječ o nekom lapsusu. To mi ne liči na gospodina Cikotića koji ima odmjerene stavove”, prokomentarisao je Čampara.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 81

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još