ŠTA JE UOČENO NA TERENU

Pojačane inspekcijske kontrole u Federaciji, inspektori kažu: Veći je strah od finansijske kazne nego od zaraze!

Hronika21.08.20, 14:43h

Pojačane inspekcijske kontrole u Federaciji, inspektori kažu: Veći je strah od finansijske kazne nego od zaraze!
Federalni inspektori su od početka jula izvršili 447 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je izdato 26 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 48.000 KM

 

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja pojačani nadzor nadležnih inspekcija na terenu, uz podršku dodatnog broja federalnih inspektora u cilju efektivnog dejstva na disciplinu građana i privrednih subjekata po pitanju primjene obavezujućih mjera suzbijanja širenja koronavirusa.


U prethodnom periodu intenzivirani su inspekcijski nadzori u nargila barovima i drugim ugostiteljskim objektima, s aspekta sanitarnih uvjeta i pridržavanja higijensko-epidemioloških mjera gdje su zabilježena pretežna kršenja i izricanje prekršajnih naloga, povodom nenošenja ili nepravilnog nošenja maski, neodržavanja fizičke distance te pitanja dezinfekcije i dezobarijera, uglavnom na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona.


Federalni inspektori su od početka jula izvršili 447 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je izdato 26 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 48.000 KM.


Inspekcijski nadzori daju rezultate u smislu uozbiljenja subjekata nadzora na terenu, ali je, kako je iz FUZIP-a saopćeno, dominantnija bojazan od finansijske sankcije u odnosu na bojazan od prijeteće zaraze.


Prema zapažanjima iz kantonalnih kriznih štabova, prethodno je zabilježen porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fizičkih lica s većim brojem zaposlenih, te su u prethodnoj sedmici vršene usmjerene kontrole po pitanju poštivanja obavezujućih mjera iz kriznih planova pripravnosti pravnih i fizičkih lica koji zapošljavaju više od 20 radnika unutar radnih prostorija.


Po uputama epidemiologa u Kantonu Sarajevo, u protekloj sedmici su izvršene kontrole kod velikog broja subjekata, kao što su službe nekoliko sarajevskih općina, javna preduzeća, javne ustanove i druge institucije, studentski centri, ali i drugi potencijalno rizični privredni subjekti koji zapošljavaju veliki broj radnika.


U narednom periodu nastavljaju se aktivnosti i kontrole, kako u preostalim sarajevskim općinama, tako i u uredskim prostorijama drugih subjekata.


Prilikom vršenja navedenih kontrola većinom je konstatovano pridržavanje obavezujućih mjera unutar radnih prostorija, ali i u nekolicini slučajeva potreba za korigovanjem nedostataka kod kriznih planova pripravnosti.


Inače, u periodu od marta do jula izvršeno je ukupno 11.813 inspekcijskih nadzora, doneseno 1.482 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečen 291 prekršajni nalog s finansijskim teretom od  od 498.815 KM, te devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja, saopćeno je iz FUZIP-a.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!