VIDEO/ ONI MOGU NA MORE, ALI NAROD NE

Čerkez: 'Mi smo upozoravali da se ne ide na odmore van BiH, ali naši građani imaju naviku na ljetuju u Hrvatskoj...'

Hronika20.08.20, 14:50h

Čerkez: 'Mi smo upozoravali da se ne ide na odmore van BiH, ali naši građani imaju naviku na ljetuju u Hrvatskoj...'
Odgovarajući na pitanja novinara, Čerkez se između ostalog osvrnuo i na, kako je naveo, "importovane slučajave zaraze" koji su se pojavili tokom godišnjih odmora i ljetovanja van Bosne i Hercegovine

 

 

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva produžio je postojeće mjere koja smatramo adekvatnim i blagovremeno donesenim – izjavio je danas član tog štaba i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez.

 


- Raduje nas da su inspekcijski nadzor i određene aktivnosti na nivou kantona i nakon sastanka federalnog sa kantonalnim premijerima, intenzivirane i sugurno doprinose boljem stanju – kazao je Čerkez, dodajući da su na današnjoj sjednici Kriznog štaba razgovarali i o školama i drugim faktorima rizika.


Najavio je sutrašnji sastanak u Konjicu sa resornim kantonalnim ministrima gdje  će biti doneseni finalni zaključci vezano za početak školske godine. Jedan od prijedloga, kako je dodao, bit će da školska godina ne počne 1. nego 15 septembra.


Iz podataka, kako je naveo Čerkez, vidljivo je da su cijelo vrijeme kontrolirali epidemiološku situaciju.


- Uspjeli smo da stavimo pod kontolu klastere i upravo se dešava ono što smo rekli, da ćemo ulaskom u ovaj dio mjeseca pokušati da stablizujemo situaciju i dalje, te da je redovno nastavimo pratiti - naveo je Čekez.


Dodao je da BiH ima importe virusa iz Hrvatske, s mora, te da su to dijelom ljudi koji su zaraženi u diskoteci u Makarskoj.


- Cilj nam je da i dalje idemo u stabilizaciju i pokušamo da mirnije dočakamo jesen koja će biti izazov - kazao je Čerkez, prenosi agencija FENA


Odgovarajući na pitanja novinara, Čerkez se između ostalog osvrnuo i na, kako je naveo, "importovane slučajave zaraze" koji su se pojavili tokom godišnjih odmora i ljetovanja van Bosne i Hercegovine, te podsjetio:
 

- Mi smo odmah upozoravali građane da ove godine da ne idu na odmore van Bosne i Hercegovine, da ostaju ovdje, ali naši građani imaju naviku da ljetuju u Hrvatskoj...


Zanimljivo je da su se upravo pojedini članovi kriznih štabova oglušili o ova upozorenja i ljetovali upravo van Bosne i Hercegovine!    

 

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još