Znak zahvalnosti

Medaljon Grada Sarajeva za Rajka Dujmića

Kultura20.08.20, 11:32h

Medaljon Grada Sarajeva za Rajka Dujmića
Ostavio je neizbrisiv trag i na bosanskohercegovačkoj glazbenoj sceni, surađujući s Jadrankom Stojaković, Nedom Ukraden, grupom "Nervozni poštar", Senadom od Bosne, Dinom Merlinom, Ismetom Dervoz, Ivicom Šarićem i mnogim drugima

 

Predstavnici Udruge "Libertas" i Udruge "Facultas za prosperitet mladeži" iz Sarajeva prisustvovali su posljednjem ispraćaju svog dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Rajka Dujmića, koji je 17. augusta 2020. godine održan na Krematoriju u Zagrebu u krugu obitelji te velikog broja prijatelja, kolega i vjernih obožavatelja.

 

Sprovod je vodio Željko Odobašić, biskupski vikar gradišćanskih Hrvata u Austriji, koji je studij teologije završio u Sarajevu, a emotivne govore o jednom od najvećih glazbenika i skladatelja u povijesti ovih prostora održali su splitski skladatelj Nenad Ninčević i tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban.

 

Na Dujmićevom posljednjem ispraćaju bio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a izraze sućuti uputili su predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Sabora RH Goran Jandroković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Rajko Dujmić sahranjen je u Aleji velikana na zagrebačkom "Mirogoju", gdje se nalaze grobovi Vatroslava Lisinskog, Dražena Petrovića, Ede Murtića i drugih velikana, saopćeno je iz "druge "Libertas".

 

Delegacija Udruge "Libertas" i Udruge "Facultas za prosperitet mladeži" iz Sarajeva jučer je u Zagrebu posjetila obitelj Rajka Dujmića. U znak zahvalnosti za njegove nastupe na Festivalu božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić" i drugim manifestacijama u Sarajevu, te njegov sveukupni glazbeni angažman, Rajku Dujmiću je posthumno dodijeljen Medaljon Grada Sarajeva.

 

U ime obitelji Medaljon Grada Sarajeva primila je Rajkova supruga Snježana Šimek-Dujmić, a predao joj ga je autor i utemeljitelj festivala "Kao nekad pred Božić" Marijo Pejić. Na službenoj stranici Grada Sarajeva i u bosanskohercegovačkim medijima, izraze sućuti Dujmićevoj obitelji i suradnicima uputio je dogradonačelnik Grada Sarajeva Ivica Šarić, istaknuvši da je Rajko Dujmić bio opčinjen Sarajevom i da za svoje nastupe u glavnom gradu BiH gotovo nikada nije tražio naknadu.

 

- Sarajevu će nedostajati Rajko, kojeg je sarajevska raja izuzetno cijenila i voljela - kazao je Ivica Šarić.

 

Nakon svog posljednjeg nastupa na festivalu "Kao nekad pred Božić" u Sarajevu, Rajko Dujmić je za magazin "Azra" izjavio da mora priznati da u Zagrebu nema prijatelje kao što ih ima u Sarajevu.

 

- Tu je moja teta Nata Vitas živjela i umrla, tako da sam za ovaj grad vezan i porodično i prijateljski. Nije meni važno koliko me netko voli, već koliko me netko razumije, a mislim da me sarajevska publika razumije - rekao je. 

 

Dujmić je slovio za jednog od najznačajnijih glazbenika u regiji i Europi. Ostavio je neizbrisiv trag i na bosanskohercegovačkoj glazbenoj sceni, surađujući s Jadrankom Stojaković, Nedom Ukraden, grupom "Nervozni poštar", Senadom od Bosne, Dinom Merlinom, Ismetom Dervoz, Ivicom Šarićem i mnogim drugima.

 

Za glazbu u reklami  "TOPS – keks" (jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih konditorskih proizvoda), 1987. godine je dobio prvu nagradu za glazbu na Europskom natjecanju propagandnih uradaka. Autor je aranžmana za pjesmu "Što te nema", u izvedbi Jadranke Stojaković, koja je u Japanu prodana u višemilijunskom tiražu. U toj pjesmi Dujmić je na frulici odsvirao neodoljivu uvodnu melodiju, na čemu mu je čestitao i jedan od najboljih izvođača bosanskohercegovačke sevdalinke Himzo Polovina.

 

Godinama je Rajko Dujmić sudjelovao na sarajevskim festivalima "Vaš šlager sezone", "Forte", "Kao nekad pred Božić" i "Lino-Fest", na kojima je osvajao nagrade. Zadnjih 25 godina je intenzivno i uspješno surađivao sa sarajevskim producentom Marijom Pejićem i Udrugom "Libertas", sudjelujući na mnogobrojnim glazbeno-scenskim i humanitarnim manifestacijama u Sarajevu i BiH. Bosanskohercegovačka javnost će ga pamtiti i kao autora glazbe za službenu pjesmu u  povodu dolaska pape Franje u Sarajevo pod nazivom "Mir vama". Pjesme Rajka Dujmića prirasle su i srcima ljubitelja nogometa u Sarajevu te su godinama neizostavni repertoar na stadionima FK "Željezničar" i FK "Sarajevo" (pjesme "Košulja plava", "Šuti, moj dječače plavi" i "Za dobra stara vremena").

 

U bogatoj karijeri Dujmić je napisao više od 1.800 pjesama, a prodao je 43 milijuna nosača zvuka. Dobitnik je diskografskih nagrada "Zlatna ptica" i "Porin za životno djelo". Jedini je eurovizijski pobjednik za bivšu Jugoslaviju s pjesmom "Rock me, baby", a prema službenoj statistici kao autor se nalazi na 13. mjestu po uspjehu u povijesti Eurosonga (osvojio je i 4. mjesto s "Novim fosilima" i 6. mjesto sa "Srebrenim krilima"). Institut hrvatske glazbe proglasio je njegovu grupu "Novi fosili" za najtiražniju grupu u povijesti hrvatske (ex jugoslavenske) diskografije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!