U špici sezone vozila iznamljuju po zimskom cjenovniku

Rent-a-car agencije prodaju vozila: Nema dijaspore, posao smanjen i do 80 posto!

Biznis Klub19.08.20, 13:57h

Rent-a-car agencije prodaju vozila: Nema dijaspore, posao smanjen i do 80 posto!
U jednoj od rent-a-car agenciji u Sarajevu kažu da im je posao smanjen za oko 80 odsto, te da sada posluju sa svega 20 odsto kapaciteta

 

 

Za razliku od avgusta prošle godine, kada se nije mogao naći slobodan auto za iznajmljivanje u rent-a-car firmama u BiH, ove godine usljed pandemije virusa korona mnoge od njih nisu ni produžavale registracije za određeni broj vozila, te razmišljaju o njihovoj prodaji.

 

Goran Borković iz rent-a-car agencije "DD drive" Gradiška kaže da je obim njihovog poslovanja smanjen za više od 50 odsto, jer zbog korone nema dolaska dijaspore ni stranaca, koji su dolazili preko banjalučkog aerodroma.

 

"Ranije je u sedmom i osmom mjesecu uvijek falilo vozila, a sada imamo auta za koja nismo produžavali registraciju, jer nema potrebe za registracijom vozila kad ona stoje, te zbog manjka klijenata smo neka vozila i prodali. Sada iznajmljujemo vozila uglavnom firmama s kojima imamo dugoročne najmove ili građanima kojima je vozilo potrebno na kratak period do dvatri dana", rekao je Borković.

 

Dodao je da je ranije bilo naših građana koji su vozila iznajmljivali za ljetovanja, međutim korona je i to spriječila. Kada je u pitanju cijena iznajmljivanja, Borković kaže da se ona nije mijenjala, te da se time ništa ne dobija kada nema potražnje za vozilima.

 

Aleksandar Vlajisavljević iz "Control rentacara" Banjaluka kaže da im je u prvim mjesecima pandemije bio zabranjen rad, te je poslovanje bilo svedeno samo na dugoročne, godišnje najmove koji su se održavali, iako i ti klijenti nisu bili u mogućnosti da se kreću.

 

"U vremenu od marta do maja smanjenje obima posla je bilo iznad 80 odsto u odnosu na isti period ranijih godina, a trenutni obim posla je 40 odsto u odnosu na isti period prethodnih godina", kaže Vlajisavljević.

 

On kaže da nedolazak dijaspore u ljetnom periodu ima veliki uticaj na kompletnu privredu pa tako i na rent-a-car djelatnost.

 

"Većinu rezervacija za najam vozila u ljetnom periodu napravili smo još prije marta i pandemije, ali veliki dio rezervacija je otkazan i tek poneki klijent se odlučio za dolazak u ovom periodu", pojasnio je Vlajisavljević.

 

Azur Avdić, direktor i vlasnik agencije "Perfect rentacar" iz Tuzle, kaže da sada rade na 30 do 40 odsto kapaciteta, za razliku od juna, jula i avugsta lani, a najveći razlog tome je nedolazak klijenata iz Australije, Amerike i Kanade u BiH.

 

"Najbolji posao inače imamo s klijentima iz Australije, Amerike i Kanade, a njih ove godine gotovo da nikako nije ni bilo. Putnici koje dovodi aviokompanija u Tuzlu su manje platno sposobni i tu nema neke zarade", kaže Avdić.

 

On ističe da su njihovi najčešći klijenti ljudi iz Švedske, jer građani ove zemlje nemaju ograničenja kada se s puta vrate u svoju zemlju.

 

Avdić je pojasnio da je bilo i promjene u cijenama, koje su u prosjeku oko 40 KM po danu, te da sve zavisi od modela vozila koje se iznajmljuje.

 

"Sada u špicu ljetne sezone vozila iznajmljujemo po zimskom cjenovniku", kaže Avdić.

 

U jednoj od rent-a-car agenciji u Sarajevu kažu da im je posao smanjen za oko 80 odsto, te da sada posluju sa svega 20 odsto kapaciteta. Kako kažu, mnoge firme su smanjile broj registrovanih vozila, a neki se čak odlučuju i za njihovu prodaju.

 

"Nema turista, ranije smo se pretežno oslanjali na Arape, međutim oni sada ne mogu dolaziti. Dijaspora dolazi u malom broju, ali je to zanemarivo u odnosu na ranije. U ovom periodu prošle godine, u avgustu, kada neki turist sleti u Sarajevo, nije mogao naći auto za iznajmljivanje, već je morao rezervisati dva-tri mjeseca unaprijed da bi imao auto kad dođe", kažu u ovoj sarajevskoj rent-a-car agenciji.

 

Dodali su da razmišljaju i o prodaji pojedinih vozila, posebno onih sa više sjedišta koja su namijenjena za ljude iz Amerike i arapskih zemalja.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!