Danas otvorili granice za pojedine države

Građani BiH mogu u Crnu Goru uz negativan PCR test ili pozitivan rezultat antitijela

Front15.08.20, 15:20h

Građani BiH mogu u Crnu Goru uz negativan PCR test ili pozitivan rezultat antitijela
Mjere stupile na snagu: Želite ići u Crnu Goru? Ove uslove morate ispunjavati

 

Crna Gora otvorila je danas granice za državljane zemalja regiona, a u ovu zemlju je omogućen ulazak i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država uz odgovarajući PCR ili ELISA test. Istovremeno, ugostiteljski objekti će raditi sat duže, do jedan sat iza ponoći.

 

– Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u državama našeg regiona omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima svih država regiona, kao i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država iz odgovarajući PCR ili ELISA test – saopštio je sinoć NKT.

 

Ublažavanje mjera koncipirano je uz uvažavanje trenutnog nivoa obolijevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja, te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja.

 

– Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, koji nije stariji od 72 sata, te uz uslov da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru – navode iz NKT-a.

 

Obaveza posjedovanja testa, kako pojašnjavaju, ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

 

– Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru – navode iz NKT-a.

 

U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije produžen je rad ugostiteljskih objekata do jedan sat iza ponoći.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!