vrlo opasno

Istraživanje pokazalo: E-cigarete znatno povećavaju rizik od korone

Lifestyle13.08.20, 16:15h

Istraživanje pokazalo: E-cigarete znatno povećavaju rizik od korone
Studija pokazuje da se među onima koji su bili pozitivni nakon testiranja na SARS-CoV-2 virus, korisnici e-cigareta pet puta češće susreću nego prosječni građani


Mladi pušači e-cigareta češće obolijevaju od COVID-a 19 nego nepušači. To su rezultati novog istraživanja Standford School of Medicine - piše DW

 

Tinejdžeri i mladi odrasli koji redovno puše e-cigarete obolijevaju znatno češće i teže od COVID-a 19 nego nepušači iste dobi. Tim medicinara okupljenih oko profesorice pedijatrije Bonnie Halpern-Felsher sa Standford School of Medicine prvi put je proveo ovakvu studiju, čiji rezultati su objavljeni 11. avgusta u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health.

 

Studija pokazuje da se među onima koji su bili pozitivni nakon testiranja na SARS-CoV-2 virus, korisnici e-cigareta pet puta češće susreću nego prosječni građani.

 

To ne znači neizostavno da je rizik za infekciju za korisnike e-cigarete veći nego za druge. No onaj ko se inficirao virusom i istodobno puši cigarete će sa pet puta većom vjerojatnoćom razviti simptome poput kašlja, temperature, umora ili dišnih problema. Jer onaj ko ne razvije simptome često ni ne ide ljekaru da se testira.

 

Oštećena pluća

 

Kod onih koji su konzumirali kako konvencionalne cigarete tako i e-cigarete u posljednjih 30 dana prije njihovog testiranja na koronu, rizik od obolijevanja je bio 6,8 posto. Studija s druge strane nije mogla dati pouzdane podatke za one koji su pušili konvencionalne cigarete jer gotovo svi pušači također konzumiraju i e-cigarete. Podaci stoga proturječe tezi da bi pušenje moglo umaniti rizik od infekcije korona virusom. 

 

“Adolescenti i mladi moraju znati da neko ko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od COVID-a 19. Jer tako oštećuje pluća”, kaže voditeljica studije, Shivani Mathur Gaiha.

 

Ona upozorava mlade ljude na varljivu sigurnost. “Brojni vjeruju da ih njihova starosna dob štiti od simptoma COVID-a19. No podaci pokazuju: za ljude, koji konzumiraju e-cigarete, to ne važi. Rizik od bolesti se ne povećava malo, već zaista jača”, kaže Gaiha.

 

Više od 4000 učesnika iz cijelog SAD-a

 

Istraživači su koristili podatke 4.351 učesnika između 13 i 24 godine iz svih dijelova SAD-a. Izbor učesnika je obuhvatao u isto vrijeme konzumente e-cigareta i nepušače, a kada je riječ o spolu i etničkom porijeklu, grupa je izabrana na osnovu reprezentativnog uzorka.

 

Učesnici su pitani da li su imali simptome COVID-a 19, da li su se podvrgli testiranju ili da li su imali pozitivnu dijagnozu na SARS-CoV-2.

 

Pedijatrica Halpern-Felsher ne želi ovim istraživanjem samo upozoriti pogođene adolescente. Ona također zahtijeva od zdrastvenih službi da reaguju.

 

"Sada je došao momenat", kaže ona. "Zdravstvena služba mora požuriti i regulirati ove proizvode", kaže ona.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!