Gorući problem

Hiljade migranata lutaju Sarajevom, građani Ilidže najavljuju proteste

Hronika13.08.20, 11:56h

Hiljade migranata lutaju Sarajevom, građani Ilidže najavljuju proteste
Na društvenim mrežama otvorila se rasprava oko migranata koji se okupljaju na terminalu na Ilidži ali i drugim dijelovima općine

 

U periodu od januara do kraja juna policijski službenici Uprave policije MUP KS kontrolisali su 3.409 migranata, od čega njih 1.623 nisu posjedovali registrovani obrazac 153 su upućena Službi za poslove sa strancima radi registracije, 141 je predat Službi za poslove sa strancima, 2.770 migranata je smješteno u centre i nad 30 migranata izvršena je kriminalističko-tehnička obrada, piše Patria

 

Provodeći operativno-taktičke mjere i radnje, kao i akcije (ukupno 124 akcije) na podruĉju Kantona Sarajevo, u periodu januar - juni 2020. godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pronašli su ukupno 1.170 migranata.

 

Kako je za Patriju potvrđeno Uprava policije i dalje kontinuirano kontroliše migrante, ali zbog nedostatka prostora u centrima oni najčešće ponovo završe na ulici ili u nekom drugom smještaju. 

 

Na društvenim mrežama otvorila se rasprava oko migranata koji se okupljaju na terminalu na Ilidži ali i drugim dijelovima općine. I dok građani i vlasnici objekata u centru Ilidže najavljuju da će se samorganizirati i ako treba izaći na proteste da se konačno riješi situacija s migrantima, s druge strane su oni koji smatraju da je riječ o diskriminaciji migranata. 

 

No, brojni su primjeri naročito posljednjih dana u kojima su glavni akteri migranti. Sarajevskoj policiji prijavljena su brojna krivična djela koja su počinili migranti, kao što su razbojništva, pljačke, prijetnje i fizički napadi, a sve su češći i međusobni okršaji među migrantima koji su znali završiti smrtnim ishodom. 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još