Brzinski trik

Ovo sigurno niste isprobali: Genijalan recept za čišćenje WC šolje - nikad nije bila blistavija!

Auto & Dom12.08.20, 20:17h

Ovo sigurno niste isprobali: Genijalan recept za čišćenje WC šolje - nikad nije bila blistavija!
Postoji samo jedna stvar bolja od besprijekorno čiste školjke - a to je WC školjka koja iz prljavog i neuglednog stanja postaje čista uz minimalno truda i vremena. Odgovor kako to postići nudi vam ovaj recept

 

Isprobali ste sva sredstva za pranje WC školjke i niste pretjerano zadovoljni, jer se još uvijek sve svodi na mukotrpno ribanje? Tome možete stati na kraj, i to uz pomoć hidrogen peroksida i amonijaka koje možete kupiti u apoteci.

 

Vodikov peroksid poznat je kao sredstvo za liječenje posjekotina i rana, no može biti i odlično sredstvo za čišćenje, jer zbog svojih anti-gljivičnih i antimikrobnih svojstava uništava bakterije, plijesan i loše mirise. Može se koristiti za čišćenje posuđa, tepiha i pločica; izbjeljivanje kućnog tekstila i posteljine te uklanjanje kamenca iz lavaboa, kade te WC školjke.

 

Djeluje na hrđu, kamenac...

 

Amonijak je pak jak čistač za domaćinstvo jer jer uklanja masnoću i ulje razgradnjom staničnih proteina. Sadrže ga brojna sredstva za čišćenje, a kako kućne hemikalije nisu jeftine te se brzo troše, kombiniranjem ova dva sredstva možete napraviti vlastito, još efikasnije i povoljnije.

 

Sastojci:

    100 ml amonijaka (10 posto)
    100 ml hidrogen peroksida (3 posto)

 

Uzmite plastičnu bocu s raspršivačem ili staklenu posudu, isperite je tekućom vodom i obrišite suhim papirnatim ubrusom ili ručnikom. Prije nalijevanja amonijaka u bocu stavite gumene rukavice, masku i, po mogućnosti, zaštitne naočale. Dodajte hidrogen peroksid u amonijak u tankom mlazu. Sve pomiješajte laganim i pažljivim protresanjem boce.

 

Nanesite smjesu na hrđu i kamenac (ili je nanesite na čistu suhu krpu i stavite je na hrđu) i ostavite tako 10-15 minuta. Sve temeljito operite tekućom vodom. Dobra ventilacija i maska ​​su obavezni, piše Bright Side.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!