Nakon što je Tarik Stambolić ispričao svoje iskustvo borbe s Covidom-19

Demanti sa KCUS-a: Nije tačno da mu je 'nuđeno da se stavi na respirator', tu odluku ne donosi pacijent

Hronika12.08.20, 16:54h

Demanti sa KCUS-a:  Nije tačno da mu je 'nuđeno da se stavi na respirator', tu odluku ne donosi pacijent
Kako su saopćili, četvrtog dana hospitalizacije desilo se pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja

 

 


Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) su demantovali navod vijećnika Naroda i pravde u OV Ilidža Tarika Stambolića da radnici izolatorija Podhrastovi rade u neadekvatnim uslovima. Osvrnuli su se i na njegovu tvrdnju da mu je bilo ponuđeno da bude priključen na respirator, ali da je on to odbio.

 

Ukazali su na to da je Stambolić primljen u izolatorij sa simptomima povišene temperature, kašlja, nedostatka zraka, opće slabosti i malaksalosti, gubitka osjeta okusa i mirisa.

 

Na prijemu je realiziran CT pluća koji je obostrano pokazao ground glass opacifikacije specifične za COVID-19. Na samom prijemu je bio afebrilan, malaksao, saturacija na sobnom zraku 92 posto, ali kratkog daha, hemodinamski stabilan – naveli su iz KCUS-a.

 

Nakon toga su realizirane laboratorijske pretrage i ordinirana terapija kako nalaže protokol. Tvrde da Stambolić nije imao potrebe za kisikom.

 

U prvim danima hospitalizacije febricira, malaksao, ali ne potrebuje kisik jer postiže saturaciju na sobnom zraku 93 do 96 posto – istakli su.

 

Kako su saopćili, četvrtog dana hospitalizacije desilo se pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja.

 

Stanje se prati i radiološki, uz perzistiranje febrilnosti, te se uz ostale terapijske mjere pacijent stavlja i na intermitetntu oksigenaciju s niskim protocima kisika (do pet litara) gdje postiže odgovarajuću saturaciju – obrazložili su.

 

Već desetog dana dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja.

 

Pacijent bez potrebe za kiseoničkom potporom, na sobnom zraku postiže saturaciju do 96 posto, a i sam pacijent izražava da se subjektivno bolje osjeća – tvrde iz KCUS-a.

 

U danima poslije, kako je saopćeno, uslijedio je evidentan oporavak Stambolića.

 

Pacijent afebrilan u kontinuitetu, zadovoljavajuće saturacije na sobnom zraku, bez korištenja kiseoničke potpore, da bi nakon pristizanja dva negativna PCR testa na SARS COV2 bio otpušten 6. jula 2020. godine i upućen u daljnji nadzor ljekara porodične medicine – potcrtali su iz KCUS-a.

 

Naglasili su da je prethodno naveden pokazatelj da Stamboliću nije bila potrebna, kako su naveli, kiseonička podrška na maksimalnim protocima maske, a posebno ne neinvazivna ventilacija ili pak intubacija sa stavljanjem na kontroliranu mehaničku ventilaciju.

 

Stoga je navod da je ‘nuđeno da se stavi na respirator’ u potpunosti netačan, jer odluku o tome da li se pacijent ostavlja na kiseoničkoj potpori ili se pak stavlja na neinvazivnu ventilaciju i neinvazivni respirator odnosno invazivnu ventilaciju i invazivni respirator donosi stručno osoblje na osnovu kliničkih parametara – objasnili su.

 

Komentarisali su i njegov navod da uposlenici izolatorija Podhrastovi rade u neadekvatnim uslovima.

 

Navod da ljekari rade uz nedogovarajuću opremu i odijela također nije tačan. Svi ljekari koriste zaštitnu opremu koja se sastoji od jednokratnih odijela s nivoom zaštite 5/6 engleskog proizvođača Supertex, maski za lice FFP3 uz zaštitne naočale, odnosno maski FFP2 uz vizire, tri sloja rukavica, a sve prema preporukama Centra za kontrolu i prevenciju infekcija (CDC) – saopćeno je iz KCUS-a.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 80

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još