izložbu otvorio ivica šarić

U Vijećnici otvorena izložba kolekcije Ars Aevi: Predstavljeno između 60 i 70 posto fundusa Muzeja

Kultura12.08.20, 13:12h

U Vijećnici otvorena izložba kolekcije Ars Aevi: Predstavljeno između 60 i 70 posto fundusa Muzeja
Izložbu je otvorio dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić koji je napravio poveznicu između današnjeg događaja i nastanka projekta Ars Aevi, kazavši da je projekat nastao kao odgovor na agresiju 1992. godine, a izložba danas otvorena u vrijeme pandemije koronavirusa

 

Izložba kolekcije Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi" u okviru koje je predstavljeno između 60 i 70 posto fundusa Muzeja, otvorena je danas u sarajevskoj Vijećnici.

 

Dva sprata čuvenog zdanja austrougarske arhitekture od danas će biti otvorena za sve ljubitelje savremene umjetnosti, a cijeli četvrti sprat posvećen je najvećoj postavci "Beč" kao poveznici dva grada i dvije države.

 

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić koji je napravio poveznicu između današnjeg događaja i nastanka projekta Ars Aevi, kazavši da je projekat nastao kao odgovor na agresiju 1992. godine, a izložba danas otvorena u vrijeme pandemije koronavirusa.

 

Izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja izložbe, ali je istovremeno podvukao da bi mu bilo drago da je ona konačno smještena u Muzej savremene umjetnosti koji je, smatra, davno trebao biti izgrađen, no zbog nerazumijevanja svega toga i inače mnogo toga u kulturi to se još nije dogodilo.

 

- Nadam se da će se kontinuitet ovoga nastaviti u novom sazivu Gradske uprave Grada Sarajeva nakon što je sadašnja Uprava osnovala Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti što je bio prvi korak koji je garantirao da će djela biti sačuvana - kazao je Šarić.

 

Kako je u obraćanju zaključio, mnogi nisu svjesni vrijednosti kolekcije koju čuva taj muzej te je dodao da se uvijek stidio koliko su o vrijednosti te kolekcije mnogo više mislili drugi nego ljudi u Bosni i Hercegovini.

 

Direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti "Ars Aevi" Senka Ibrišimbegović izrazila je nadu da će entuzijasti i poštovaoci kolekcije i dalje ostati istrajni kako bi se konačno izgradio Muzej u kojem će ona stalno biti postavljena.

 

Pojasnila je da su sada u Vijećnici izložena reprezentativna djela svakog od nekoliko nukleusa Muzeja te je izrazila nadu u skoro postizanje sporazuma s čelnicima Kantona Sarajevo kako bi bila nastavljena izrada glavnog projekta koji je Sarajevu poklonio jedan od najboljih svjetskih arhitekata Renzo Piano, a potom i izgradnja Muzej.

 

Utemeljitelj i koordinator razvoja projekta "Ars Aevi" Enver Hadžiomerspahić kazao je da je ovo za njega jedan od najljepših dana u životu zbog čega je zahvalio svima koji su omogućili da se u Vijećnici izlože eksponati iz kolekcije.

 

U Vijećnici je izloženo 150 umjetničkih djela kolekcije Ars Aevi najpoznatijih umjetnika na svijetu, a nastala je tako što su muzeji Evrope pozivali umjetnike svijeta i oni su birali djela koja će donirati za  kolekciju u Sarajevu.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!