'dva su osnovna uvjeta'

Ef. Kavazović se osvrnuo na inicijativu za srpsko-hrvatsko pomirenje: Da bi to bilo učinkovito, potrebno je...

Hronika11.08.20, 19:00h

Ef. Kavazović se osvrnuo na inicijativu za srpsko-hrvatsko pomirenje: Da bi to bilo učinkovito, potrebno je...
Podvukao je da su još uvijek friške rane posljednje agresije na BiH kada su susjedne zemlje pokrenule vojne i političke mašinerije kako bi podijelile BiH

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u osvrtu na inicijativu za srpsko-hrvatsko pomirenje podvukao je da su za učinkovito pomirenje potreba dva osnovna uvjeta, a to su istina i pravda te bez toga svaka inicijativa znači pusto spletkarenje koje donosi nove probleme.

 

U saopćenju koje prenosi MINA, reis je zatražio od Boga da uputi ljudski rod i pomogne mu da uspostavi red među ljudima kako bi se upoznali i pomagali, a ne jedni drugima zlo činili, što iz ljudskog neznanja, što iz ljudske pakosti.

 

Podsjetio je i na historiju naroda koji žive na Balkanu, kazavši da se pripadnici različitih naroda koji hiljadama godina tu živi izgleda nije dovoljno upoznao, iako nauka, posebno ona koja se bavi utvrđivanjem genetskog porijekla, govori da na ovim prostorima ljudi žive od pamtivijeka. 

 

- Duga je naša historija i puna primjera koji govore o ponosu i prkosu stanovnika koji su uvijek štitili svoj kućni prag od raznih nasrtaja. Nažalost, taj otpor nije bio uvijek okrenut ka velikim imperijima, nego je bilo vremena i kad su se narodi okretali jedni protiv drugih - ističe reis.

 

Podvukao je da su još uvijek friške rane posljednje agresije na BiH kada su susjedne zemlje pokrenule vojne i političke mašinerije kako bi podijelile BiH. Rat je počeo kao sukob između Srbije i u početku Slovenije, a kasnije Hrvatske, i iz Hrvatske se prenio na BiH koja je platila najveću cijenu, naročito njen najbrojniji narod, Bošnjaci.

 

Obje države su tokom četiri godine agresije, nerijetko zajedničkim naporima, pokušavale podijeliti BiH i pripojiti njene "etnički očišćene" teritorije vlastitim nacionalnim državama, a taj pohod, podsjeća reis, završio je genocidom u Srebrenici i drugim dijelovima BiH koji su izvršile vojska i policija Republike Srpske uz pomoć vojnih jedinica iz Srbije.

 

- Rezultati su bili katastrofalni s više od stotinu hiljada mrtvih, stotinama hiljada raseljenih, desetinama hiljada ranjenih kao i hiljadama silovanih. Pohod na državu BiH skupo je koštao i one koji su ga pokrenuli. Ovaj region je bio u mraku duže od decenije, što zbog ratnih razaranja, što zbog posljedica razorenih ekonomija - kazao je reis u saopćenju.

 

Danas, 25 godina nakon što su strane potpisnice i učesnice Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale Međunarodni mirovni sporazum uz garantore Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Rusiju, čuju se glasovi pomirenja koji dolaze iz Beograda i Zagreba.

 

- S radošću pratimo takve početne inicijative, vjerujući u svjetliju budućnost na ovim prostorima. Nadamo se da su svi narodi, kao i politički i vjerski lideri na području Balkana sazreli za okretanje nove stranice u historiji naših naroda - kaže reis.

 

Pozdravio je i činjenicu da prvi glasovi u smjeru pomirenja dolaze iz Srbije i Hrvatske, kao dvije najveće zemlje bivše Jugoslavije i najodgovornije za sve što se dešavalo devedesetih, naročito u BiH.

 

No, kako dodaje, imajući u vidu historiju, koja je učiteljica života, onda bi trebali naučiti iz svijetlih svjetskih primjera o tome kako se postižu trajna primirja i uspostavljaju dugi periodi mira i prosperiteta.

 

- Dva su osnovna temelja takvih učinkovitih pomirenja - istina i pravda. Bez to dvoje, svaka inicijativa znači pusto spletkarenje koje donosi nove probleme - stava je reis.

 

Podsjeća da se na prostoru bivše Jugoslavije desilo dosta zla u posljednjoj deceniji 20. stoljeća koje se mora identificirati i nazvati pravim imenom.

 

- Historija nas uči da, kad god su se dvije strane dogovarale na račun treće, sve je kretalo naopako za svaku stranu, i dvije koje se dogovaraju, i treću koja se nije uzimala u obzir - podvukao je Kavazović.

 

Kada je u pitanju sveukupan odnos Srbije i Hrvatske, on je temeljno važan za mir na ovim prostorima i prosperitet svih naroda i građana, smatra Kavazović, ali bilo kakav pokušaj dogovora bez BiH ili bilo kakav pokušaj mirenja na račun BiH vodi u nove probleme.

 

Naglasio je da bi u ove procese obavezno trebali biti uključeni predstavnici BiH i Bošnjaka jer je narod kojem pripada miroljubiv i to je pokazao bezbroj puta do sada, dodajući da su Bošnjaci uvijek spremni biti dio prosperitetnih inicijativa zasnovanih na istini i pravdi i nikako drugačije.

 

- Svi koji se dogovaraju i mire trebaju znati da s velikom pažnjom pratimo takve inicijative. Uvjeravamo svoje komšije, a poučeni dogovorima i događajima iz bliže i dalje prošlosti, da bilo kakav dogovor, koji je na štetu BiH ne može proći. Posebno ne na račun onih koji su spremni i umrijeti za svoju domovinu, kao i mnogo puta do sada - stava je reis Kavazović.

 

Istaknuo je da su svi svjesni da remećenjem mira u BiH dovodi u opasnost mir na Balkanu pa i šire zbog čega je reis Kavazović još jednom pozvao sve one koji idu u smjeru pomirenja da računaju da bilo koji razgovori o zdravim odnosima na Balkanu ne mogu proći bez BiH.

 

- Također, uvjeravamo sve lidere koji i dalje pokazuju aspiracije prema našoj domovini, na šta smo posebno osjetljivi poučeni iskustvom, da smo vrlo odlučni živjeti i opstati na ovom prostoru - zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još