U BPK raste broj oboljelih

U Domu za stara lica Goražde inficirano 26 štićenika i tri uposlenika: 'Mnogi su inače lošeg zdravstvenog stanja...'

Hronika11.08.20, 14:22h

U Domu za stara lica Goražde inficirano 26 štićenika i tri uposlenika: 'Mnogi su inače lošeg zdravstvenog stanja...'
Generalno, situacija je teška, velike su gužve i broj zahtjeva za testiranje u Covid ambulanti gdje se javljaju građani sa simptomima, rekla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK

 

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde raste broj oboljelih od koronavirusa - potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

 

Trenutno je aktivno 97 slučajeva, jučer su dva pacijenta upućena u Kliniku Podhrastovi što je ukupno pet pacijenata koji su hospitalizirani na toj klinici. Od početka pandemije oporavljeno je 110 osoba, dok se u izolaciji nalazi 296 osoba.

 

-U posljednje vrijeme u kontinuitetu bilježimo dvocifreni broj rasta oboljelih. Danas je malo povoljnija situacija, imamo troje novoinficiranih od 50 testiranih, a radi se o osobama iz porodičnih kontakata koje su ranije bile u izolaciji zbog kontakta u firmi - istakla je Bičo.

 

Naglasila je da je najteža situacija u Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu gdje je od testiranih 43 štićenika, 26 pozitivno na koronavirus, kao i tri uposlenika ove ustanove.

 

- Kada je riječ o zdravstvenom stanju štićenika, mnogo je njih koji su inače lošeg zdravstvenog stanja. Direktor ove ustanove kao i mobilni tim Doma zdravlja Goražde koji svakodnevno vrši njihove preglede, jutros su potvrdili da je situacija nešto bolja. Štićenici koji nisu zaraženi odvojeni su fizički i nemaju nikakve simptome, što znači da se na vrijeme napravila trijaža. Dogovoreno je da svi štićenici budu 24 sata pod zdravstvenim nadzorom Doma zdravlja i Kantonalne bolnice Goražde jer im je potrebna stalna medicinska pomoć - navela je ona.

 

Dodala je da je izvršena i dezifekcija objekta te angažovano dodatno osoblje za brigu o štićenicima.

 

- Generalno, situacija je teška, velike su gužve i broj zahtjeva za testiranje u Covid ambulanti gdje se javljaju građani sa simptomima. Takođe, građani koji su pozitivni i nalaze se u kućnoj izolaciji takođe razvijaju simptome, kao i sve više mlađih osoba koje dobijaju komplikacije u vidu upale pluća. Mobilni timovi nose najveći teret, svakodnevno obilaze te pacijente i uključuju terapije te vrše preglede - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!