Povodom istupa ministra vanjske trgovine

Bisera Turković odgovorila Staši Košarcu: Apsurdno je da 'zaštitnička' inicijativa dolazi od predstavnika Dodikove stranke...

Front10.08.20, 17:08h

Bisera Turković odgovorila Staši Košarcu: Apsurdno je da 'zaštitnička' inicijativa dolazi od predstavnika Dodikove stranke...
Tačkom 2. zaključka Predsjedništva BiH navedeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH, u to vrijeme Milorad Dodik, uputiti predsjednici i premijeru RH obavijest o zahtjevu BiH u kojoj se traži da područje Trgovske gore izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada. Do danas jedan takav dopis nije upućen, saopćeno je iz MVP-a BiH

 

Povodom medijskih istupa ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je neprimjerno iskazivati populističke stavove umjesto predano i državotvorno raditi u interesu građana i države Bosne i Hercegovine.

 

- Umjesto ispraznih floskula koje možemo vidjeti od predsjedavajućeg i članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, primjerenije bi bilo da vidimo da su svoj potencijal usmjerili na diplomatske aktivnosti ka svojim kolegama u Hrvatskoj i tako pokušali da zajedno s pojedinim parlamentarnim zastupnicima doprinesu zaštiti interesa velikog broja građana koji s pravom očekuju od njih da zarade svoje plate, bar u segmentu kanalisanja svojih patriotskih floskula na pravu adresu, saopćeno je iz MVP-a BiH.

 

- Posebno je apsurdno da navodna zaštitnička inicijativa dolazi od predstavnika stranke čiji predsjednik Milorad Dodik, jedini nije ispoštovao zaključke sa 17. vanredne sjednice Predsjedništva BiH održane 22. marta 2019. godine. Naime, tačkom 2. zaključka Predsjedništva BiH navedeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH, u to vrijeme član iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, uputiti predsjednici i premijeru Republike Hrvatske obavijest o zahtjevu BiH u kojoj se traži da područje Trgovske gore izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

 

Do danas jedan takav dopis nije upućen, čime je radi partikularnih interesa nastavljeno urušavanje kredibiliteta institucija BiH, pa smatramo zaista neprimjerenim da ministar, koji dolazi iz njegove političke stranke usmjerava pažnju i dezavuiše javnost prebacivanjem kritike na račun onih koji se zaista bore i zalažu za opstojnost i istinske interese građana i države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MVP-a BiH.

 

Ministarstvo na čijem se čelu nalazi ministrica Turković i dalje će nastaviti da predano radi i djelima iskazuje svoje opredjeljenje kako za 250 hiljada naših građana u slivu rijeke Une tako i međunarodnih interesa i digniteta naše države ali bi bilo mnogo lakše kada bi u tom poslu imali i istinsku podršku onih koji samo deklarativno proklamiraju zajednički interes i dobrobit svih građana, navodi se u saopćenju MVP-a BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još