Pomoćnik federalnog ministra zdravstva

Čerkez: Situacija s koronavirusom više nije kriza, mi sada živimo s tim

Front10.08.20, 16:38h

Čerkez: Situacija s koronavirusom više nije kriza, mi sada živimo s tim
Čerkez je rekao da trenutno najviše oboljevaju osobe od 22 do 45 godina života

 

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je danas u Sarajevu da situacija s koronavirusom više nije kriza, već da mi sada živimo s tim virusom i da moramo naučiti da štitimo sebe i druge.

 

Nakon sastanka koji je premijer FBiH Fadil Novalić održao s predstavnicima kantona, predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, te čelnicima Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Čerkez je rekao da trenutno najviše oboljevaju osobe od 22 do 45 godina života.

 

- Najveća smrtnost je među oboljelim koji su stariji od 55 godina, ali imamo sve više mladih građana koji umiru od te bolesti - naveo je Čerkez.

 

Pojasnio je da je s predstavnicima kantona dogovoreno da prate provođenje mjera koje je uvela Federacija, ali i da uvode dodatne ako to epidemiološka situacija u njihovom kantonu bude zahtijevala.

 

Također, dodao je da je dogovoreno poboljšanje dostave i ažuriranja podataka o zaraženima, kao i saradnja u proširivanju potrebnih kapaciteta i angažmanu ljudstva potrebnog za borbu protiv COVID-a.

 

Čerkez je poručio da moramo biti svjesni da se radi o izazovu kojem nisu uspjeli odgovoriti ni najveći evropski zdravstveni sistemi.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još