Video/ Bit će dostupna do 27. augusta

Otvorena izložba povodom 45 godina postojanja Collegium artisticuma

Kultura10.08.20, 13:21h

Otvorena izložba povodom 45 godina postojanja Collegium artisticuma
Iz Collegiuma artisticuma, jednog od najvećih izložbenih prostora u BiH i regionu, ističu da su se uz postojeće brojne poteškoće, dodatne otežavajuće okolnosti desile proglašenjem stanja nesreće u našoj zemlji u martu ove godine

 

Zaposleni u Galeriji Collegium artisticumu uspjeli su, bez obzira na poteškoće s kojima se posljednih godina susreću u svom radu, realizovati dokumentarnu izložbu povodom 45 godina postojanja i rada.

 

Izložba, koja će biti otvorena do 27. augusta, obuhvata odabranih 100 plakata izložbi i drugih kulturnih događaja koji su održani u prostoru Galerije Collegium artisticum od njenog osnivanja 1975. godine do danas.

 

Zaposlenik Galerije Jasmin Osmanković istakao je da Colegium i pored teške situacije u kojoj se nalazi nastavlja svoje aktivnosti.

 

-Kako mi zaposlenici volimo reći, iako u ilegali kao i Collegium artisticum koji je 1939. počeo s radom u ilegali, tako i mi danas možemo reći da radimo ilegalno. Napušteno. Ali, mali kolektiv se trudi da održi ovu galeriju koja je s malim dijelom plakata prikazala svoju istoriju, za koju smatram da je među značajnijim kulturnim ustanovama u gradu Sarajevu - kazao je Osmanković.

 

Kaže da je šteta što postoji mogućnost da ova izložba, otvorena u čast jubileje, bude i posljednja.

 

Galerija Collegium Artisticum od oktobra 2014. godine nema direktora, nema stalno zaposlenog kustosa, tako da program galerije realizuju dva stalna uposlenika i par honorarnih saradnika.

 

Nakon Straje Krsmanovića, koji je bio direktor od 2006. do 2012., direktorica Galerije je bila Gordana Anđelić-Galić, zatim je za v.d direktora imenovana Branka Vujanović, a od oktobra 2014. galerija nema direktora. Ostala su dva stalna uposlenika, jedan na poslovima tehničke postavke i jedan na poslovima obezbjeđenja te dva honorarna saradnika.

 

Iz Collegiuma artisticuma, jednog od najvećih izložbenih prostora u BiH i regionu, ističu da su se uz postojeće brojne poteškoće, dodatne otežavajuće okolnosti desile proglašenjem stanja nesreće u našoj zemlji u martu ove godine.

 

-U ovoj kriznoj i teškoj situaciji, koja nas je nažalost nenadano sve zadesila, naročito su nas pogodile odredbe Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama, odnosno nemogućnost realizacije projekata sanacije i rekonstrukcije, nemogućnost nabavke neophodne tehničke opreme, alata i sredstava za rad i realizaciju planiranih programa, nemogućnost angažovanja po osnovu Ugovora o djelu ili zapošljavanja neophodnog osoblja kako bi se sve aktivnosti u galeriji pravovremeno isplanirale, organizovale i realizovale u ovoj, ali i u narednim godinama - smatra honorarna kustosica Sanela Nuhanović.

 

Bez obzira na neriješen status i uvjete u kojima funkcionira, Galerija u drugoj polovini augusta planirana pripremu retrospektivne izložbe istaknute samostalne umjetnice Ljiljane Majkić “Architouch“, a za septembar je reprezentativnu izložbu “60 godina MESS-a“.

 

(FENA/dg)

 

Galerija Collegium artisticum je pod tim imenom otvorena kolektivnom izložbom članova udruženja ULUBiH, ULUPUBiH i AABiH u aprilu 1975. godine i od tada je u njoj održano više od hiljadu izložbi i kulturnih događaja uključujući i najvažnije projekte na nivou bivše Jugoslavije kao što su “Umjetnost u Jugoslaviji 1970.-1978.“ (1978.), “Umjetnost – kritika usred osamdesetih“ (1986.), “Jugoslovenska dokumenta“ (1987. i 1989.).

 

Aktivnosti su se održavale i tokom ratnih godina.

 

Prvi direktor Galerije bio je Fuad Hadžihalilović Fuko, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1975. do 2005. godine.

 

 

(FENA/dg)