Ko može izdavati ljekarska uvjerenja

Zna li ministar Krivić šta radi? Roditelji učenika u KS ogorčeni: 'Sluđuje nas! Obmanjuje javnost i ignoriše Skupštinu KS...'

Hronika10.08.20, 10:10h

Zna li ministar Krivić šta radi? Roditelji učenika u KS ogorčeni: 'Sluđuje nas! Obmanjuje javnost i ignoriše Skupštinu KS...'
Ljekarska uvjerenja privatnih zdravstvenih ustanova su VALIDNA, nijedno zakonsko uporište Ministarstvo za obrazovanje nema da ih ospori!!! Davno je naloženo Ministarstvu obrazovanja da obavijesti javnost!!! - kažu roditelji

 

DEPO portalu obratila se grupa nezadovoljnih roditelja iz Kantona Sarajevo tvrdeći da ministar Krivić obmanjuje javnost i ignoriše Skupštinu Kantona Sarajevo i bez potrebe opterećuje roditelje.

 

Naime, kako je ranije istaknuo ministar Anis Krivić u izjavi za bh. medije "Od prvog dana kada je JU 'Djeca Sarajeva' objavila poziv za upis djece, apelovali smo na Domove zdravlja i tražili da se izvrše pregledi radi izdavanja ljekarskih uvjerenja, kako predškolske tako i školske djece. Mi smo od njih u više navrata dobijali odgovor da zbog pandemije koronavirusa nisu u mogućnosti iznijeti tu dinamiku vršenja sistematskih pregleda", kazao je ministar Krivić.

 

Ministarstvo je nakon toga zahtijevalo mišljenje od nadležnih zdravstvenih ustanova da li bi se roditelji mogli uputiti u privatne klinike radi izdavanja ljekarskih uvjerenja.

 

"Dobili smo negativan odgovor sa obrazloženjem da se ljekarska uvjerenja iz privatnih klinika ne mogu smatrati validnim. Nakon toga, u saradnji sa Amrom Isić, sekretarkom Ministarstva zdravstva, uspjeli smo napraviti dogovor sa domovima zdravlja da će oni do 31. augusta 2020. godine izvršiti ljekarske preglede predškolske djece, potvrđeno je da su preuzete intenzivne aktivnosti koje će uprkos manjku pedijatara rezultirati realizacijom ovih sistematskih pregleda. Kada govorimo o školskoj djeci, oni ne mogu obaviti ljekarske preglede školske djece do početka školske godine, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Obavijestili su nas, da postoji opcija da djeca dobiju uvjerenja a da se početkom mjeseca septembra urade kompletni pregledi sa vakcinacijama koje nedostaju i da se pregledi obavljaju u školama koje djeca pohađaju nastavu", istakao je Krivić.

 

Međutim, Skupština Kantona Sarajevo je jasno svojim zaključkom obavezala Ministarstvo obrazovanja i osnovne škole kako da postupe po pitanju ljekarskih uvjerenja za prvačiće, navode ovi roditelji u svom pismu za javnost.


- Ljekarska uvjerenja privatnih zdravstvenih ustanova su VALIDNA, nijedno zakonsko uporište Ministarstvo za obrazovanje nema da ih ospori!!! Davno je naloženo Ministarstvu obrazovanja da obavijesti javnost!!! - kažu roditelji. 

 

Link zaključka Skupštine Kantona Sarajevo pogledajte ovdje


- Ministar Krivić sluđuje roditelje! - ističu sagovornici DEPO portala i naglašavaju kako je ranije je na upit bh. medija da li će se priznavati ljekarska uvjerenja iz privatnih ordinacija, te da li bi u tom slučaju Ministarstvo obrazovanja snosilo troškove, ministar izjavio: "Zakon ne zabranjuje u privatnim ordinacijama da to roditelji obave, ali naša je preporuka da se radi u javnim zdravstvenim ustanovama".

 

Podjećamo, na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj dana 28.07.2020. godine donesen je zaključak kojim se obavezuje Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade da nalože svim osnovnim školama prihvatanje ljekarskih uvjerenja od privatnih zdravstvenih ustanova kako bi smanjili rizik širenja infekcije corona virusom, te omogućili pristup manje rizičnim zdravstvenim ustanovama, te na kraju olakšali roditeljima upis djece u prvi razred.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još