FOTO/ Završen 2. Avantura Film Festival Avant&Una

'Sreća' i 'Mater' najbolji filmovi, Grand Prix Festivala Srđanu Šarencu za 'Bugarski san'

Kultura09.08.20, 10:53h

 'Sreća' i 'Mater' najbolji filmovi, Grand Prix Festivala Srđanu Šarencu za 'Bugarski san'
Posjetioci su četiri dana imali priliku uživati u izuzetnim takmičarskim filmovima, specijalnom programu i prirodnim ljepotama grada Bihaća. Dobra organizacija, pozitivna i domaćinska atmosfera doprinijeli su da se Festival nesmetano održi, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uprkos pandemiji i vremenskim nepogodama

 

U subotu veče, 08. jula, zvanično je završen 2. Avantura Film Festival Avant&Una. Brojni sadržaji ispunili su i posljednji dan Festivala, koji je započeo press konferencijom u 12 sati, na kojoj su govorili Jasmin Duraković, Senad Bašić i Vanesa Glođo. Nakon Press konferencije, ekipa Festivala družila se na Štrbačkom Buku. 


Poslije kratkog predaha, program se nastavio pa je festivalska publika mogla uživati u prvoj epizodi dokumentarnog serijala „Nacionalna klasa“ autora Jasmina Durakovića u produkciji DEPO-a, BiH. O pilot epizodi serijala „Zatvorena Ilidža“, ali i kompletnom projektu, govorio je sam autor, te autor moderator Tarik Karačić


Također, prikazani su i inserti iz novog bosanskohercegovačkog filma „Praznik praznine“. Radi se o savremenoj drami-krimiću, a radnja filma prati čovjeka koji odluči da traži ljude kojima je pozajmljivao knjige tokom života. Projekat su predstavili scenarista i režiser Jasmin Duraković, glavni glumac Senad Bašić i glumica Vanesa Glođo.

 

avantura-fest-1


Prije početka ceremonije zatvaranja publiku je zabavio sarajevski elektro pop bend Booox, u sastavu Mirza Golo i Berin Tuzlić.


U večernjim satima je upriličena dodjela nagrada i zvanična ceremonija zatvaranja Festivala.


Direktor Mirsad Ćatić zahvalio se svim prisutnim, te svima koji su sudjelovali u uspješnoj realizaciji ovogodišnjeg Festivala.


U takmičarskom programu Bihać Avantura Film Festivala Avant&Una prikazano je ukupno 20 filmova, koji su se borili za nagradu. Grand Prix „Unska sirena“ uradio je Adis Fejzić, poznati bosanskohercegovački umjetnik, dok je izvedbu uradila Ljevaonica umjetnina Jurkić, koju vodi poznati kipar Anto Jurkić.

 

avantura-fest-5


Omladinski žiri u sastavu Medina Spahić, Chiara Šurlan i Hasan Sušić donio je sljedeće odluke:


- Nagrada za najbolji kratki igrani film dodjeljuje se filmu „Sreća“, reditelja Nedima Karalića
- Nagrada za najbolji self made uradak dodjeljuje se filmu „Deep Blue Something: Breakfast at Tiffany's“, reditelja Cornon J. Kedra
- Nagrada za najbolji turistički film dodjeljuje se filmu „Advent sa Kolumbinama, Zagreb, Hrvatska & New York City, SAD“.


Nagradu za film „Sreća“ reditelju Nedimu Karaliću uručio je predsjednik omladinskog žirija Hasan Sušić, dok će nagrade za filmove „Deep Blue Something: Breakfast at Tiffany's“ i „Advent s Kolumbinama, Zagreb, Hrvatska & New York City, SAD“ biti naknadno uručene. 

 

avantura-fest-2


Stručni žiri u sastavu Senad Bašić, Vanesa Glođo i Miro Barnjak dodijelio je sljedeće nagrade:


-Nagrada za najbolji kratki film dodjeljuje se filmu „Sreća“, reditelja Nedima Karalića, koju je uručila Vanesa Glođo   
-Nagrada za najbolji dugometražni igrani film dodjeljuje se filmu „Mater“ reditelja Jure Pavlovića, a nagradu je uručio umjetnički selektor Festivala Jasmin Duraković producentu filma Srđanu Šarencu
- Grand Prix Festivala dobio je Srđan Šarenac za film „Bugarski san“, a nagradu je uručio direktor Festivala Mirsad Ćatić.

 

avantura-fest-4


Posljednje DRIVE IN/OPEN AIR PREMINGER se održao odmah po završetku ceremonije zatvaranja, te je publika imala priliku pogledati film Pietra Marcella „Martin Eden“ koji je na nagrađen Venecijanskom festivalu. 


Posjetioci su četiri dana imali priliku uživati u izuzetnim takmičarskim filmovima, specijalnom programu i prirodnim ljepotama grada Bihaća. Dobra organizacija, pozitivna i domaćinska atmosfera doprinijeli su da se Festival nesmetano održi, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uprkos pandemiji  i vremenskim nepogodama. 


Drugi Bihać Avantura Film Festival Avant&Una je imao odjeka u cijeloj Bosni i Hercegovini zahvaljujući medijima koji su ove godine vrijedno pratili Festival. Posebne zahvale idu pokroviteljima i sponzorima Festivala, bez kojih realizacija ne bi bila moguća.

 

(DEPO PORTAL7BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!