dok se drugi bore sa opakom bolešću

Svijetli primjer svijetu: Slave 100. dan od suzbijanja zaraze - kako su u tome uspjeli? Samo su dvije stvari važne...

Hronika09.08.20, 10:26h

Svijetli primjer svijetu: Slave 100. dan od suzbijanja zaraze - kako su u tome uspjeli? Samo su dvije stvari važne...
Tvrde - gdje god u svijetu imate uspješnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući kombinaciji ova dva segmenta!

 

 

Danas je na Novom Zelandu obilježen 100. dan otkako je suzbijeno širenje virusa korona, čime je ova zemlja postala svijetao primjer svijetu kojim hara opaka bolest.


U ovoj ostrvskoj zemlji od pet miliona stanovnika život se vratio u normalne tokove - utakmice se održavaju pred prepunim stadionima, ljudi sjede u pabovima i restoranima oslobođeni brige da će biti zaraženi, prenose Nezavisne.


Međutim, prema pisanju AP, malobrojni glasovi ipak upozoravaju da bi zemlja mogla nepripremljena da se suoči s nekom budućom epidemiološkom krizom u vezi s koronom.


Nakon što je u drugoj polovini marta dijagnostifikovano 100 osoba pozitivnih na virus korona, uvedene su striktne i oštre restriktivne mjere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspio da spriječi širenje zaraze.


U posljednja tri mjeseca novi slučajevi virusa korona evidentirani su samo kod rijetkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantin.


- Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vođstvu uspjeli smo da se odupremo opakoj bolesti. Pogledajte, gdje god u svijetu imate uspješnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji - medicinske stručnosti i dobrog političkog vođstva - istakao je profesor Majkl Bejker, epidemiolog sa Univerziteta u Otagu.


On je naglasio da su mnoge zemlje veoma loše upravljale pandemijskom krizom, da sada to shvataju i tragaju za novim rješenjima ugledajući se na Novi Zeland.


Ekonomija na Novom Zelandu bolje je prošla nego što su mnogi prognozirali: nezaposlenost ne prelazi četiri odsto, iako analitičari tvrde da ta brojka nije povezana s pandemijom, a odluke i vođstvo premijerke Jasinde Ardern svi hvale i navode kao veoma uspješan primjer.


Do sada je na Novom Zelandu potvrđeno ukupno oko 1.500 slučajeva i samo 22 smrtna ishoda, a istraživanja pokazuju da je podrška Radničkoj partiji premijerke Ardern u porastu uoči septembarskih opštih izbora.


Zbog toga su stoti dan otkako je suzbijeno širenje virusa korona, mnogi građani Novog Zelanda obilježili osjećanjima zahvalnosti i olakšanja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!