Novi detalji afere

'Prevent' upozoravao VW da neko prisluškuje njihove menadžere: Nijemci nisu vjerovali, a sada se hvataju za glavu

Biznis Klub08.08.20, 19:27h

'Prevent' upozoravao VW da neko prisluškuje njihove menadžere: Nijemci nisu vjerovali, a sada se hvataju za glavu
U brojnim pismima nadzornim i upravnim odborima, bosanska grupacija preduzeća je tada pisala da je primila tajne dokumente

 

Glavni financijski direktor Volkswagena Frank Witter je očito već duže vrijeme očekivao katastrofalne brojke, jer je prošle je sedmice predstavio ogromni gubitak najvećeg svjetskog proizvođača automobila u prvoj polovici 2020. godine, prenosi Avaz.

 

Međutim, Witter je, kako piše Business Insider, bio mnogo više šokiran aferom prisluškivanja koja je razotkrila zavjeru u kojoj su Nijemci godinama sistemski rušili saradnju sa bh. kompanijom „Prevent“.

 

Kako navode, njemački mediji zaposlenik VW-a je između 2017. i 2018. godine potajno snimao i prenosio tajne strateške sesije je otkriven i otpušten, a istragu je pokrenulo i tužilaštvo. Državno tužilaštvo je već započelo istragu.

 

- Mnogima je zaista bilo iznenađujuće da postoje audio snimke internih sastanaka u Volkswagenu i da su izašle u javnosti. Ali VW trake nisu iznenadile rukovodstvo kompanije. Jer prema podacima Business Insidera, visoki predstavnici proizvođača automobila su već početkom 2018. godine dobili konkretne dokaze da se kompanija špijunira. Nagovještaj je stigao od strane Preventa – navedeno je u medijima.

 

U brojnim pismima nadzornim i upravnim odborima, bosanska grupacija preduzeća je tada pisala da je primila tajne dokumente. Glasnogovornik Preventa je potvrdio:

 

„Prevent je anonimno od zviždača primio isječke pisanih dokumenata u razdoblju od 2017. do 2018. Ni u jednom trenutku nismo dobili audio snimke.“ Afera koja je, osim velikih gubitaka, potresla VW, pokazuje da je njemačka kompanija osnovala tajnu grupu menadžera koji su imali za cilj raskinuti ugovore sa Preventom, i direktno slabiti poziciju bh. kompanije na tržištu. „Prevent“ je najavio da će pokrenuti pravne procese protiv VW nakon što je afera izašla na površinu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još