NASTAVLJA SE POLEMIKA OKO UDŽBENIKA U FBIH/ REAGIRA 'BOSANSKA KNJIGA'

Javna je tajna... Koliku korist partijski izdavači imaju? Ona je milijunska, a finansira se novcema poreskih obveznika!

Front08.08.20, 11:34h

Javna je tajna... Koliku korist partijski izdavači imaju? Ona je milijunska, a finansira se novcema poreskih obveznika!
Odluke ministarstava su utužive i mi ćemo poduzeti sve pravne mjere protiv njih i odgovornih osoba u ministarstvima - navodi se, između ostalog, u reagiranju izdavačke kuće Bosanska knjiga

 

 

Zahuktala se polemika oko monopola na izdavanje školskih udžbenika u FBiH, u koju se sada uključila i izdavačka kuća Bosanska knjiga. Njihovo reagiranje stiglo je na tekst Muamera Spahića, glavnog urednika i direktora izdavačke kuće Vrijeme, objavljeng na DEPO Portalu pod nazivom „Kako je siroti (partijski) Profesor postao zaštitnik izdavača i obrazovnog sistema“, a što je bio odgovor na prethodni tekst akademika Slave Kukića. Kako navode iz Bosanske knjige, jednog od rijetkih koji je smatrao za shodno progovoriti o odlukama ministarstava TK i ZDK "o monopolu na udžbenike koji su dali lokalnim izdavačima".


Reakciju izdavačke kuće Bosanska knjiga, Sarajevo na, kako tvrde, niz neistina koje je iznio Muamer Spahić, prenosimo u cijelosti:

 

Javna je tajna...


Povod našeg reagiranja je tekst Muamera Spahića, urednika i direktora izdavačke kuće Vrijeme Zenica, na tekst akademika Slave Kukića pod naslovom „Urušavanjem obrazovanja do uništene države“ u kojem iznosi niz neistina i uvreda na račun nezavisnih bh. izdavača. U tom reagiranju nije imao hrabrosti navesti koje su to izdavačke kuće pod kontrolom nakladnika iz Hrvatske, kaže javna je tajna. Kad bi bio dovoljno hrabar da je i nama kaže, bili bismo mu zahvalni. 

 

Hrabrost je očito nešto na što se on poziva, ali je sam izbjegava prilikom optužbi i prozivanja jer kako drugačije protumačiti ovako iznesene klevete, osim kao svjesnu namjeru da nanese štetu ugledu izdavačkih kuća.


Naša država na sve načine pokušava privući strane investitore, a g. Spahić bi da ih otjera. Bilo bi zanimljivo čuti zašto izdavači iz Hrvatske ne bi trebali investirati u BiH, kad znamo da i on veoma uspješno sarađuje s izdavačima iz Hrvatske.


Sve ove neistine su sračunate kako bi medijskom prostoru opravdao odluke kantonalnih ministarstava obrazovanja Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona o izboru jednog udžbenika za jedan predmet u osnovnim školama, a koje određenim partijskim izdavačima osiguravaju monopol, samim time i veliku financijsku korist. Smatramo da su donesene odluke u suprotnosti s tržišnom politikom udžbenika te time i suprotne zakonu o tržištu i tržišnom natjecanju. 


Prije godinu dana, kad je Sarajevski Kanton imao nacrt Zakona o udžbenicima, oglasio se isti taj Spahić i to veoma oštro, kao predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika BiH te izjavio, citiramo: „Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport KS, koristeći se poluistinama i podmetanjima, zapada u populizam i demagogiju, obmanjuje javnost i donosi antibosanski i antievropski zakon, a sve će, uz navedeno isključenje KS iz dosadašnjeg provođenja zajedničke udžbeničke politike na nivou Federacije BiH, rezultirati uništenjem i ono malo preostalih bh. izdavača“. 


S pravom je tvrdio da je tržište udžbenika i odluka nastavnika po kojem će udžbeniku raditi civilizacijska tekovina europskih zemalja, te da jedan predmet - jedan udžbenik, koliko je njemu poznato, ima samo Sjeverna Koreja. Ovom prilikom ga pitamo šta se promijenilo za godinu dana? Zar se svojom odlukom u to pretvaraju Tuzlanski i Ze-Do kanton?


Spahićeve tvrdnje da je na odluku resornih ministarstava reagirala „mala grupa izdavača koja je ovom odlukom izgubila dio dosadašnjeg tržišnog udjela“ jednostavno nisu tačne, čime obmanjuje javnost. Nikakvo tržišno natjecanje nije postojalo, već je administrativnom odlukom spomenutih ministarstava 95% tržišta oteto od ostalih izdavača i ustupljeno svojim omiljenim partijskim izdavačima, omogućivši im tako monopol, iako su udžbenici ostalih izdavača rađeni po istom nastavnom planu i programu ali s daleko boljim ocjenama recenzenata.


U svojim reagiranjima Spahić kaže da se skupina izdavača koja je reagirala na odluku ministarstava uglavnom bave izdavanjem udžbenika bez ozbiljne ambicije da objavljuju i druge estetski vrijedne i društveno korisne knjige. I ta tvrdnja je netačna. Ova grupa izdavača izdaje i druge društveno korisne knjige, a posebno za obrazovanje, ali na komercijalnoj osnovi i financirane iz vlastitih sredstava, a ne kao njegova izdavačka kuća koja izdaje druge društveno korisne knjige u manjem obimu uglavnom financijski potpomognute od strane Fondacije za izdavaštvo.


Skupinu profesionalnih izdavača koja je reagirala na odluke ministarstava on naziva marginalnom skupinom izdavača braneći time odluke ministarstava i osigurani monopol koji su dobili partijski izdavači, a i vjerojatno zato što ti izdavači profesionalno odrađuju svoj posao u obrazovanju i nisu izdavali certifikate za ručkove kao što to rade partijski izdavači, nisu odvodili direktore škola na vikend-izlete na Vlašić ili u Budimpeštu, Prag, Drač, i to ne s namjerom da unaprijede obrazovanje već da potkupe direktore i nastavnike. U to vrijeme su profesionalni izdavači organizirali i držali radionice i seminare za stručnu obuku nastavnika, a da ne pričamo o svim drugim aktivnostima koje su izvodili u svrhu unapređenja obrazovanja.


Koju korist partijski izdavači imaju od ovog monopola najbolje ilustrira podatak s Portala javnih nabavki da će samo ministarstvo Ze-Do kantona otkupiti blizu 400.000,00 KM udžbenika za četvrti i peti razred, dok grad Zenica otkupljuje udžbenike za prvi razred (4925 udžbenika, cijena udžbenika je oko 10 KM/kom).
Tuzlansko ministarstvo otkupljuje za prvi, drugi, treći i dio četvrtog razreda (oko 500.000,00 KM), što znači da će partijski izdavači iz budžeta dobiti oko 950.000,00 KM, ne računajući iznos koji će roditelji izdvojiti za nabavku novih njihovih udžbenika u zamjenu za udžbenike drugih izdavača koje su izbacili s tržišta. Znači, korist partijskih izdavača je milijunska, a finansirat će se novcima poreskih obveznika.


Odluke ministarstava su utužive i mi ćemo poduzeti sve pravne mjere protiv njih i odgovornih osoba u ministarstvima.


O kvaliteti udžbenika partijskih izdavača ćemo pisati drugom prilikom, zasad je dovoljno samo podsjetiti da su njihovi udžbenici bili predmetom ismijavanja Evropskog udruženja izdavača i naše javnosti s obzirom na katastrofalne pogreške koje se nalaze u tim udžbenicima - navodi se u reagiranju IK Bosanska knjiga, koje potpisuje direktorica Jasmina Alagić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još