Nastavak programa

Otvoren Avantura Film Festival: Crnogorski igrani film Grudi večeras u 18 sati

Kultura06.08.20, 12:28h

Otvoren Avantura Film Festival: Crnogorski igrani film Grudi večeras u 18 sati
Film govori o djevojke koje se susreću u rodnom gradu na dvadeset i petoj godišnjici mature

 

Nakon uspješnog otvaranja Avantura Film Festivala i filma otvaranja „Mater“ hrvatskog reditelja Jure Pavlovića, publiku u daljem programu očekuju filmovi „Grudi“ i „Pun mjesec“.

 

Sa početkom 18 sati festivalsku publiku očekuje crnogorski igrani film Grudi. U režiji Marije Perović, ovaj film je nastao po predlošku serije “Grudi” i predstavlja zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcionih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i potporu Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra. 

 

Film je dobio Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu “Seanema” u Ulcinju, a serija je dobila prestižnu Specijanu nagradu žirija na Seoul International Drama Awards, najvećem svjetskom televizijskom festivalu.

 

Film govori o  djevojke koje se susreću  u rodnom gradu na dvadeset i petoj godišnjici mature. Njih tri žive u tri različite zemlje nastale raspadom Jugoslavije i svaka ima drukčiji, ali ozbiljan, problem s dojkama. Tu je i njihov šarmantni školski kolega Fuki, sklon nestašlucima. Tijekom tri naredna dana četvero će prijatelja preispitati svoje živote i suočiti se s neizvjesnom budućnosti.


U  21 sat, u sklopu DRIVE IN/OPEN AIR PREMINGER programa,  posjetioci će imati priliku uživati uz ličnu dramu bosanskohercegovačkog reditelja Nermina Hamzagića, sa snažno prisutnim socijalnim kontekstom i dozom crnog humora koji većinom proizilazi iz odbrambenog mehanizma likova koji tako nalaze način da se nose s teškim životnim situacijama. Radnja filma odvija se u noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva.

 

U ovom sjajnom debitantskom dugometražnom filmu Hamzagića,koji je osvojio je nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj, i za čiju premijeru se tražila karta više, uloge su ostvarili Alban Ukaj, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Sijamija, Mirela Lambić, Alena Džebo, Sanja Burić, Edina Avdagić, Faketa Salihbegović, Mugdim Avdagić, kao i mladi glumci Lidija Kordić, Admir Šehović, Kemal Rizvanović, Irfan Ribić, Lazar Dragojević, Dražen Pavlović, Martina Mandek i Ahmed Nuhić. Alban Ukaj je za ulogu u ovom filmu dobio nagradu za najboljeg glumca.

 

Vaše karte za film Pun mjesec možete kupiti Kulturnom centru Bihać i Turističkoj zajednici Bihać po cijeni od 5 KM. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGA)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!