'situacija je za crveni alarm'

Narod i Pravda, NS, SDP i NBL traže hitnu sjednicu SKS povodom pogoršanja epidemološke situacije u KS

Front05.08.20, 14:33h

Narod i Pravda, NS, SDP i NBL traže hitnu sjednicu SKS povodom pogoršanja epidemološke situacije u KS
Obzirom na današnje alarmantne podatke o broju zaraženih u KS u posljednja 24 sata od Covid-19 koji se nažalost konstantno povećava iz dana u dan tražimo hitno održavanje sjednice SKS na kojoj bi se građani informisali o trenutnom stanju kao i razmotrile mjere za prevazilaženje tj poboljšanje stanja
 
Na  osnovu člana 71. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, dostavljamo zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo za koju predlažemo sljedeći dnevni red:
 
 
- Informacije Ministarstva  zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i sa prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije
 
 
Obzirom na današnje alarmantne podatke o broju zaraženih u KS u posljednja 24 sata od Covid-19 koji se nažalost konstantno povećava iz dana u dan tražimo hitno održavanje  sjednice SKS na kojoj bi se građani informisali o trenutnom stanju kao i razmotrile mjere za prevazilaženje tj poboljšanje stanja. Zasjedanje Skupštine Kantona kao zakonodavnog organa  je po hitnoj proceduri  neophodno  zbog  činjenice da je Kanton  bez Ministra zdravstva, da put pacijenta nije do kraja objelodanjen javnosti niti je građanima dostupan. Hitne sjednice smo do sada zakazivali i održavali,  koliko toliko na vrijeme.  Trenutna situacija je crveni alarm koji trazi hitnu sjednicu bez odlaganja kako bi razmotrili sve navedene informacije i mjere za poboljšanje.
 
 
Na hitnoj sjednici  neophodno razmotriti informaciju Vlade, kriznog štaba i civilne zaštite sa prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije. Poslednji podaci o broju zaraženih su alarmantni,  u jednom danu PREKO 150 oboljelih uz  činjenicu da je ionako OSLABLJEN, NEDOVOLJNO ORGANIZOVAN I NEFUNKCIONALAN  zdravstveni sistem na izmaku sa SVOJIM kapacitetima, od nas zastupnika SKS zahtjeva odgovornost koju bi pokazali i održavanjem hitne sjednice kako bi -- dodatno kao zakonodavni organ dali smjernice i pomogli Vladi i kriznom štabu u suzbijanju povećanja BROJA oboljelih od  bolesti COVID-19 uzrokovane SARS-CoV-2.
 
  
Uzimajući u obzir sve navedeno, kao i dio da se sjednice održavaju online, te da svi zastupnici mogu učestvovati u radu navedene sjednice kao i svi članovi Vlade, kriznog štaba i Civilne zaštite, zahtjev je u potpunosti opravdan - navodi se u saopćenju.
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
                                     

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još