poduzimali blaže mjere

Da li je tome pridonio njihov model borbe protiv virusa: Švedska ekonomija manje pogođena od drugih tokom pandemije

Biznis Klub05.08.20, 13:26h

Da li je tome pridonio njihov model borbe protiv virusa: Švedska ekonomija manje pogođena od drugih tokom pandemije
Evropska unija zabilježila je smanjenje ekonomije od 11,9 posto u istom periodu. Pojedine nacije doživjele su još veći pad

 

Švedska, koja nije uvela izolaciju tokom vrhunca pandemije Covid-19, zabilježila je da se njena ekonomije u razdoblju od aprila do juna smanjila za 8,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

 

Procjena švedskog ureda za statistiku pokazala je da se zemlja prošla bolje od ostalih zemalja EU-a koje su poduzele strože mjere.

 

Međutim, ipak su doživjeli najveći kvartalni pad u posljednjih 40 godina, prenio je BBC.

 

Evropska unija zabilježila je smanjenje ekonomije od 11,9 posto u istom periodu. Pojedine nacije doživjele su još veći pad.

 

Španija je zabilježila pad od 18,5 posto, dok su se francuska i italijanska ekonomija smanjile za 13,8 posto, odnosno 12,4 posto.

 

- Pad BDP-a najveći je za jedan kvartal od 1980. godine - saopćio je švedski Institut za statistiku.

 

- To je dramatičan pad. Ali u poređenju s drugim zemljama, znatno je bolje, na primjer, ako nas uporedite sa južnom Evropom - rekao je glavni analitičar banke Nordea Torbjorn Isaksson.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!