imajte na umu

Ljekari upozoravaju: Nipošto ne koristite gel za dezinfekciju ruku na plaži, opasno je!

Lifestyle31.07.20, 13:02h

Ljekari upozoravaju: Nipošto ne koristite gel za dezinfekciju ruku na plaži, opasno je!
Savjetovala je da se odlučite za sapun i vodu kada su dani izrazito topli i kada puno vremena provodite na suncu

 

Gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagirati sa sunčevom svjetlošću i dovesti do bolnih opeklina i plikova.

 

Britanski liječnici izdali su hitno upozorenje vezano za korištenje gelova za dezinfekciju ruku i izlaganje suncu, nakon što su temperature ovoga tjedna značajno narasle.

 

Ako idete na bazen ili plažu, vjerojatno ste već spakirali i jedan gel u torbu, ali liječnici sa stranice Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagirati sa sunčevom svjetlošću, što može dovesti do bolnih opeklina i plikova.

 

Liječnica Simran Deo rekla je za Mirror kako još uvijek nisu otkrili uzrok ovakvih reakcija poput plikova i opeklina, ali poznato je da alkohol može pogoršati ekcem, baš kao i izlaganje suncu.

 

Na pitanje kakvi su simptomi nakon korištenja gela i izlaganja suncu rekla je: "Ako intenzivno češete ekcem ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon česte uporabe alkoholnoga gela, to može dovesti do infekcije, koja može izgledati poput opekline, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji se sloj kože počinje ljuštiti", prenosi Večernji.


Savjetovala je da se odlučite za sapun i vodu kada su dani izrazito topli i kada puno vremena provodite na suncu. "Sapun i voda zaista su najučinkovitija metoda pranja ruku nakon dodirivanja raznih površina."

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!