uživo/ korona virus u bih

Na Podhrastove primljeno 14-godišnje dijete: Novih 309 slučajeva zaraze u FBiH, šest osoba preminulo

Hronika31.07.20, 19:20h

Na Podhrastove primljeno 14-godišnje dijete: Novih 309 slučajeva zaraze u FBiH, šest osoba preminulo
U Federaciji BiH do sada je testirano 87.108 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 6.851 osobe

 

18:40 - U posljednjim testiranjima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo na prisustvo koronavirusa registrovan je 61 novi slučaj zaraženosti u Sarajevu, potvrđeno je s KCUS-a


Tri pozitivna uzorka su iz Cazina i Sanskog Mosta, dva iz Zenice i jedan iz Velike Kladuše, Žepča, Vareša, Breze i Ključa.


Na žalost, četrnaestogodišnje dijete primljeno je na Podhrastove, prenosi Radiosarajevo. 


Dijete je pozitivno na COVID-19 i ima hronično oboljenje. 

 

13: 30 - U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na SARS-CoV-2.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

U Federaciji BiH do sada je testirano 87.108 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 6.851 osobe. 

 

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 3.511 pacijenata (238 više u odnosu na jučer), dok je trenutno aktivan 3.181 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

 

Od 159 (šest više u odnosu na jučer) potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 103 osobe su muškog i 56 ženskog spola. 

 

13: 00 -  Pet osoba je preminulo, a nakon testiranih 549 uzoraka potvrđene su 123 novozaražene osobe od koronavirusa u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj – potvrdili su predstavnici entitetskog Institita za javno zdravstvo.

 

Od posljedica koronavirusa preminula je jedna starija žena iz Banje Luke, te četvorica starijih muškaraca, po jedan iz Banje Luke i Trebinja i dvojica iz Pala.

 

- Nastavljena je nepovoljna epidemiološka situacija – rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare i ponovo pozvao građane da se prodržavaju propisanih mjera zaštite od infekcije Covid-19.

 

Najavio je i da će od naredne sedmice Institut raditi komercijalno testiranje vezano za turističke odlaske građana RS u druge zemlje, a cijena će biti 200 KM.

 

Zeljković kaže da će, u skladu s novim smjernicama Svjetske zadravstvene organizacije, osobe kod kojih se nakon prvog testiranja potvrdi virus korona provesti u izolaciji 14 dana, a nakon toga neće biti vršeno retestiranje i osoba će se smatrati izliječenom od virusa korona.

 

Međutim, sve će, kaže, zavisiti od kliničke slike svake osobe.

 

Do sada je u tom bh.entitetu virus korona potvrđen kod ukupno 4.842 osobe.

 

Epidemiologinja u Institutu Јеlа Аćimоvić je upozorila da je trenutno u UKC-u Banja Luka hospitalizirano 70 oboljelih, a 13 je životno ugroženo i priključeni su na respirator.

 

11:34 -   Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, potvrđeno je 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo, od čega je 71 osoba iz porodičnih klastera, te su u samoizolaciji od ranije.

 

Ovaj broj je rezultat analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 27. do 30. jula ove godine. U navedenom periodu obrađeno je 357 testova, među kojima je pomenutih 117 bilo pozitivno na virus.

 

U isto vrijeme 111 osoba je izliječeno, odnosno oporavljeno. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizirano je 74 osoba, od kojih je većina vitalno stabilna, s tim da su dvije osobe priključene na respirator radi potpore u disanju.

 

Nažalost, u protekla 24 sata preminule su još četiri osobe, čime je broj umrlih u Kantonu Sarajevo uzrokovan koronavirusom povećan na 35. Šest osoba je u protekla 24 sata otpušteno sa ovog bolničkog liječenja.

 

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.225 slučajeva, od čega je 1.094 izliječenih. U periodu od 16. do 30. jula ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.674 samoizolacija.

 

8: 15 - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je tokom protekle noći testirano 277 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

 

Kako nam je potvrđeno iz KCUS-a, na COVID-19 su pozitivne 152 osobe.

 

U Sarajevu je zabilježen novi negativni rekord. U našem glavnom gradu je 127 osoba pozitivno na COVID-19. Dvanaest pozitivnih uzoraka je iz Zenice, po tri su iz Fojnice, Bugojna i Kreševa, a po dva iz Viteza i Donjeg Vakufa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još