FOTKA ZA KRAJ DANA

Simbol Sarajeva 'Teta razapeta' u COVID-19 ruhu

Hronika29.07.20, 22:57h

Simbol Sarajeva 'Teta razapeta' u COVID-19 ruhu
Danas se na društvenim mrežama pojavila fotka, rad nepoznatog umjetnika, koja je razveselila građane Sarajeva u ovim neveselim danima

 

Teta razapeta koja se nalazi na Skenderiji je samo jedno od kultnih mjesta za nalaske i dogovore za izlazak brojnih Sarajlija svih generacija. Danas se pojavila fotka na društvenim mrežama u novome, COVID-19 ruhu.

 

 Teta razapeta je odavno postala simbol Skenderije i rad je čuvenog bh. umjetnika Alije Kučukalića.


Neka od najpoznatijih Kučukalićevih djela su Kaput, Ljetni dan gospođe G., Most i, konačno - Figura na stolici.


Kučukalić je za svoje skulpture dobio niz priznanja, preko dvadeset međunarodnih nagrada, ali malo ko je slutio da će njegovo djelo, osim aplauza kritike, postati i simbol jednog grada.


Figura na stolici kiparov je um okupirala godinama, te je autor u svom umjetničkom izrazu eliminirao sve što je suvišno.

 

teta-razapeta


Figura na stolici, žena s raširenim rukama, stoji kao simbol rezistencije pod kišom granata, uprkos vremenu i okolnostima, te i danas njena iskrena forma pozdravlja prolaznike Skenderije kao svjedok historije kiparovog rodnog grada.


Alija Kučukalić (1936. - 1992.) priznati je bh. umjetnik, profesor kiparstva i dekan na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Stradao je za vrijeme bombardiranja grada Sarajeva 22. juna 1992. godine, a najveća nagrada za umjetnost u BiH nosi upravo njegovo ime.

 

teta-razapeta

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!