NOVA BRUKA SARAJEVSKIH POSLANIKA

Totalno ludilo u Skupštini KS: Niko nije slutio da je Srbija jedna od rijetkih... Zašto se povlači deklaracija o Srebrenici?!

Front29.07.20, 17:51h

Totalno ludilo u Skupštini KS: Niko nije slutio da je Srbija jedna od rijetkih... Zašto se povlači deklaracija o Srebrenici?!
Deklaracija predviđa prekid svih odnosa sa subjektima koji dolaze iz država koji imaju vezu s državama čiji parlamenti nisu usvojili deklaraciju o genocidu u Srebrenici. Zbog ove odluke stigle su brojne protestne note stranih ambasada u BiH

 

Jučer je Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno usvojila Deklaraciju zastupnika Damir Nikšića kojom se osuđuje negiranje genocida i kojom se traži objavljivanje liste država koje nisu usvojile Rezoluciju o Srebrenici. Inicijativom je također bio predviđen prekid svih odnosa sa subjektima koji dolaze iz država koje negiraju genocid u Srebrenici.


 
Međutim, Nikšić je danas objavio iznenađujući status, u kojem kaže kako ubrzano radi na povlačenju Deklaracije!

 

„Velika je frka danas u Sarajevu zbog moje jučerašnje inicijative tj. Deklaracije koju je Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno usvojila. Čitav diplomatski kor je od jutros na nogama na čelu sa Njemačkom ambasadom.

 

Kako stvari stoje: “parlament Srbije je usvojio Rezoluciju, ali nije Bundestag, Turska, kao ni veći dio članica Evropske unije”, kako se navodi u diplomatskim porukama u kojima pitaju rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajevo kako da se ponašaju evropski biznisi, banke, itd; da li da se pakuju i napuste Sarajevo ili…?


 
Evo užurbano radim na povlačenju Deklaracije jer će se u suprotnom iz Sarajeva povući veći dio evropskih i drugih stranih kreditora, a mogao bih, skupa sa kolegama, dospjeti i na “crnu listu” ako hitno ne reagujemo.

 

Nakon što povučemo deklaraciju, Kanton Sarajevo će morati slati službena izvinjenja svim ambasadama država koje do sada nisu usvojile Rezoluciju, osim onih rijetkih među kojima je, vjerovali ili ne – i Srbija.

 

Jedno pismo izvinjenja moraće se, vjerovatno, poslati i Savjetu ministara ili Predsjedništvu BiH, pošto i BiH spada u društvo evropskih i drugih svjetskih država koje nisu usvojile Rezoluciju.

 

Šta reći?“

 

Zaista, šta reći?

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još