Asim Sarajlić pojasnio ključni potez

Zašto je SDA pristala na kompromis oko Zakona o Budžetu BiH: 'Ovo je mala cijena kakvu smo mi u prošlosti plaćali...'

Front29.07.20, 14:12h

Zašto je SDA pristala na kompromis oko Zakona o Budžetu BiH: 'Ovo je mala cijena kakvu smo mi u prošlosti plaćali...'
Svaki dogovor u BiH, pogotovo u proteklim godinama i u ovoj izbornoj godini, je težak, mukotrpan, ali ima pomaka, stvari se kreću naprijed, bez obzira koliko to svakodnevnica bila i činila se nekad da je teška i turobna - naveo je, između ostalog, Sarajlić

 

 

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić (SDA) je, nakon što je taj dom usvojio Izvještaj Zajedničke komisije o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, izjavio novinarima da su činili komprimise i ustupke i da će uvijek to raditi u interesu države BiH.


- Ovo je mala cijena kakvu smo mi u prošlosti plaćali. Ono što je evidentno ovih dana, da smo dobili Vijeće ministara BiH, Selmo Cikotić je izabran za ministra, riješili smo krizu po pitanju budžeta. Svaki dogovor u BiH, pogotovo u proteklim godinama i u ovoj izbornoj godini, je težak, mukotrpan, ali ima pomaka, stvari se kreću naprijed, bez obzira koliko to svakodnevnica bila i činila se nekad da je teška i turobna - naveo je Sarajlić.


Napomenuo je da je postignut i dogovor u vezi s izborima u Mostaru, budžet je usvojen i najesen će biti održani Lokalni izbori u BiH.


Po njegovim riječima, država ide naprijed, evropske integracije BiH neće stati, NATO put neće stati.


- Borimo se sa pandemijom, svakim danom je sve više  zaraženih, sve više smrtnih slučajeva. Imamo migrantsku krizu, imamo težak, mukotrpan politički dijalog, ali to je naša realnost i teret ove generacije. Puno je lakši ovaj teret nego generacija koje su živjele prije 20-30 godina i činile puno veće ustupke nego što mi to činimo danas - kazao je Sarajlić.


Istaknuo je da je SDA odgovorna, državotvorna stranka i uvijek će činiti sve što je u interesu države BiH.


- Procijenili smo i na Komisiji, a i danas na Domu naroda da je to u interesu države BiH i svih njenih građana. Mislim da gradimo jedan ambijent, pružamo ruku, idemo korak naprijed i nadam se da će i partneri u vlasti prepoznati to i da ćemo se vratiti jednom normalno, razumnom dijalogu i rješavanju problema u BiH - naveo je Sarajlić.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još