DRIVE IN/OPEN AIR PREMINGER

Četiri dugometražne drame u glavnom takmičarskom programu Avantura Film Festivala 'Avant&Una'

Kultura29.07.20, 13:41h

Četiri dugometražne drame u glavnom takmičarskom programu Avantura Film Festivala 'Avant&Una'
Univerzalna priča sa dozom dalmatinskog šarma u režiji Jure Pavlovića, hrvatski film „Mater“, otvorit će, 05. augusta, ovogodišnji festival Avant&Una

 

U sklopu ovogodišnjeg programa DRIVE IN/OPEN AIR PREMINGER  Avantura Film Festivala „Avant&Una“, koji će zasigurno biti posebna atrakcija festivala, publici će bitI predstavljena četiri dugometražne drame, koje su do sada oduševljavale publiku. Svakog od ovih filmova odlikuje odlična glumačka postava  i dobro razrađena nesvakidašnja priča.

 

Univerzalna priča sa dozom dalmatinskog šarma u režiji Jure Pavlovića, hrvatski film „Mater“, otvorit će, 05. augusta, ovogodišnji  festival Avant&Una. Sa Dariom Lorenzi Flatz i Nevom Rošić u glavnim ulogama, film istražuje komplikovan odnos stare majke i srednjovjekovne kćerke, koja se vraća iz Njemačke kako bi brinula o svojoj bolesnoj majci. Iako prikovana za krevet, majka Anka zrači snažnim autoritetom. Kako dani prolaze kćerka Jasna se zapleće u mrežu zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem?


Zbog "univerzalnosti", ali i kvalitete, "Mater" je svjetsku premijeru doživjela na Tallin Black Nights Film Festivalu,  a prikazan je i na beogradskom FEST-u početkom ove godine gdje je nagrađen kao najbolji film regije.Daria Lorenci-Flatz dobila je za ulogu u ovom filmu nagradu za najbolju glumicu na 66. Taormina Film Festivalu, koji se održao u gradu Taormini na Siciliji.
 

 

Festivalska publika će imati priliku pogledati i dobrocijenjenu bosanskohercegovačku dramu „Pun mjesec“, koja je zaslužila mjesto u programu DRIVE IN/OPAN AIR PREMINGER, drugog Avantura Film Festivala, a koja  će biti prikazana 6. augusta sa početkom u 21:00 sat. Film "Pun mjesec" je lična drama sa snažno prisutnim socijalnim kontekstom i dozom crnog humora koji većinom proizilazi iz odbrambenog mehanizma likova koji tako nalaze način da se nose s teškim životnim situacijama. Radnja filma odvija se u noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva. Uloge u filmu "Pun mjesec” ostvarili su Alban Ukaj, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Sijamija, Mirela Lambić, Alena Džebo, Sanja Burić, Edina Avdagić, Faketa Salihbegović, Mugdim Avdagić, kao i mladi glumci Lidija Kordić, Admir Šehović, Kemal Rizvanović, Irfan Ribić, Lazar Dragojević, Dražen Pavlović, Martina Mandek i Ahmed Nuhić. Ovaj debitantski dugometražni film bosanskohercegovačkog reditelja Nermina Hamzagića osvojio je nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj, dok je glumac Alban Ukaj dobio nagradu za najboljeg glumca.


 

 

Ovogodišnji selektor festivala Avant&Una u program je uvrstio i kubansku špijunsku dramu Olivera Assayasa „Wasp Network“, koju će publika imati priliku pogledati u petak, 07. augusta u 21:00 sat. Sa Penelopeom Cruz, kao jednom glavnih uloga , radnja filma prati tim političkih zatvorenika, poslanih da se infiltriraju u skupinu američkih anti-kastrovskih skupina koje su za vrijeme 80-ih i 90-ih izvodili napade na njihovu zemlju. Uloge u ovom filmu, pored Penelope, ostvarili su i Edgar Ramirez, Gael Garcia Bernal, Ana de Armas, Wagner Moura, Leonardo Sbaraglia i Nolan Guerra.


 

 

U programu DRIVE IN / OPEN AIR PREMINGER, našao se i film Pietra Marcella „Martin Eden“, koji će zatvoriti ovogodišnji festival Avant&Una.  Martin Eden uzbudljiva je i nekonvencionalna adaptacija istoimenog polu-autobiografskog romana Jacka Londona iz 1909. godine, čiju radnju nagrađivani redatelj Pietro Marcello (Lost and Beautiful, The Mouth of the Wolf) transponira iz Oaklanda u idiličnu, neimenovanu talijansku luku u neodređene godine 20. stoljeća.  Prostorno-vremensku fluidnost prati i formalni eklekticizam u kojem autor vješto navigira između fikcije i dokumentaristike, nalazeći uzore ponajviše u klasicima talijanskog realizma i američkog nezavisnog filma. Karizmatična zvijezda talijanskog filma Luca Marinelli izvrsno portertira samoukog pisca i njegovu transformaciju iz naivnog pomorca u samodopadnog mačo intelektualca, za što je posve zasluženo ovjenčan Zlatnim lavom na venecijanskom festivalu.


 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!