Dr. Sebija Izetbegović opet upozorava

Juče smo imali tri smrtna slučaja, broj oboljelih rapidno raste... Može doći do sloma zdravstvenog sistema!

Hronika28.07.20, 17:16h

Juče smo imali tri smrtna slučaja, broj oboljelih rapidno raste... Može doći do sloma zdravstvenog sistema!
Danas imamo 43 zdravstvena radnika koja su pozitivna na COVID, i to je jedan dodatni problem - rekla je dr. Izetbegović, napomenuvši i to da su zabilježili nedavno i jednu vrlo ozbiljnu situaciju kada je 12 pacijenata, pozitivno na koronavirus, ušlo u Klinički centar

 

 

Prema podacima iz Federacije (ZZJZ FBIH), u protekla 24 sata (do 12h) u ovom bh. entitetu testirano je 989 uzoraka, od kojih su 162 pozitivna na COVID-19.


Prema riječima generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Sebije Izetbegović, čitav je teret pandemije – na određen način – pao na ovu zdravstvenu ustanovu.


Iako je evidentno zdravstveni sistem u Federaciji nefunkcionalan, Sebija Izetbegović kaže kako Klinički centar pokušava da nadiđe probleme i da pacijentima pruži potrebnu zdravstvenu njegu. 


- Ovo je vrlo odgovoran i zahtijevan posao, zapravo veliki posao. Srećom imam odličan tim, držimo sve pod kontrolom, ali situacija je izuzetno ozbiljna - kaže direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović za N1 televiziju, te upozorava na ozbiljnost aktuelne epidemiološke situacije.


Izetbegović je poručila da je na KCUS-u veliki pritisak tokom trajanja pandemije.


- Imamo 73 bolesnika na Podhrastovima, a od toga je šest pacijenata na respiratorima. Jučer smo imali tri smrtna slučaja. Sve ukazuje na to da je situacija ozbiljna. Broj oboljelih se rapidno povećava. Ono što je najveća opasnost jeste činjenica da može doći do sloma zdravstvenog sistema ukoliko dođe do velikog i naglog priliva pacijenata. Danas imamo 43 zdravstvena radnika koja su pozitivna na COVID, i to je jedan dodatni problem - rekla je dr. Izetbegović, napomenuvši i to da su zabilježili nedavno i jednu vrlo ozbiljnu situaciju kada je 12 pacijenata, pozitivno na koronavirus, ušlo u Klinički centar.


- Svi su imali – ili loše urađen nalaz – ili su prešutjeli neke informacije u epidemiološkoj anketi. Srećom, sve smo pacijente tretirali kao da su COVID pozitivni - kazala je Izetbegović za N1 te je zaključila kako je ogroman pritisak na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali da može da tvrdi kako je svaki laboratorijski proveden test besprijekorno urađen i da su podaci za to provjerljivi.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još