drugi avantura film festival 'avant&una'

Poznat žiri filmskog festivala u Bihaću: Senad Bašić, Vanesa Glođo i Miro Barnjak

Mediji28.07.20, 13:41h

Poznat žiri filmskog festivala u Bihaću: Senad Bašić, Vanesa Glođo i Miro Barnjak
Oni će ocjenjivati filmove iz ove kategorije, dok dobitnici dobijaju nagrade, ukljujući i Grand Prix „Unska sirena“, rad akademskog vajara

 

Drugi Bihać Avantura Film Festival „Avant&Una“ odvija se od 05.-09. augusta ove godine na najljepšoj rijeci u BiH i bit će u znaku filmova koji slave avanturu i putovanje, ali i filmsku umjetnost u cjelini. Festival je takmičarskog karaktera i žiri za igrani film ove godine čine poznati bosanskohercegovački filmski i teatarski glumci Senad Bašić, Vanesa Glođo i Miro Barnjak.


Oni će ocjenjivati filmove iz ove kategorije, dok dobitnici dobijaju nagrade, ukljujući i Grand Prix „Unska sirena“, rad akademskog vajara.


Drugi Bihać Avantura Film Festival „Avant&Una“ bit će održan u periodu 05.-09. augusta ove godine. Iako pod krajnje nepovoljnim uvjetima, uzrokovanim pandemijom COVID-19, direkcija festivala odlučila je da festival bude održan, uz prilagođavanje trenutnoj situcaciji u vezi sa prisustvom korona virusa, kao i mjerama kriznih štabova i preporukama zdravstvenih institucija u Federaciji BiH.


Nakon što je prošle godine imao svoj uspješan start i programski se uobličio kao tematski i žanrovski međunarodni festival sedme umjetnosti posvećen avanuturi i putovanju, ove godine Bihać Avantura Film Festival bit će u znaku dešavanja u prirodi i prostorima kulturno-historijskog nasljeđa Bihaća i Krajine. Tako će većina programa biti održana u otvorenim prostorima i uz poštivanja ograničenog broja posjetilaca na njima.


Programske cjeline ovogodišnjeg festivala su: dugometražni igrani film, Final Cut, kratki film, dokumentarni film, dječiji i studentski film, turistički film i „self made film“.


Osim filmova, Avantura Film Festival organizira niz drugih pratećih programa od kojih direkcija izdvaja: tematski skup posvećen posljedicama pandemije na filmsku i turističku industriju, lokacijski shooting za filmske producente u nacionalnom parku „Una“, konkurs za razvoj filmskog projekta na temu avanture i putovanja, edukativne radionice za pripremu i realizaciju filmskih projekata, prateća muzička dešavanja i gastro eventi.


Festival organizira „Bosland“, na čelu sa direktorom festivala Mirsadom Ćatićem i umjetničkim selektorom Jasminom Durakovićem, uz partnersku potporu koju pružaju: Grad Bihać, Vlada USK,  Kulturni centar Bihać, Turistička zajednica grada Bihaća, Nacionalni park „Una“ , Fondacija za kinematografiju, Preminger, kao i drugi brojni sponzori i prijatelji festivala.
Festival se otvara 05. augusta na drevnoj kuli Sokolac iznad Bihaća.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!