Mostra od 2. do 12. septembra

Film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?' u glavnoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Veneciji

Kultura28.07.20, 13:31h

Film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?' u glavnoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Veneciji
77. izdanje Filmskog festivala u Veneciju održat će se od 2. do 12. septembra ove godine, a format Festivala bit će prilagođen novonastaloj situaciji s pandemijom virusa COVID-19

 

Film Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić će svjetsku premijeru imati u takmičarskoj selekciji 77. Filmskog festivala u Veneciji.

 

Autorica scenarija i rediteljica filma je Jasmila Žbanić, direktorica fotografije Christine Maier, montažer Jaroslaw Kaminski, a dizajner zvuka Igor Čamo. Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Johan Heldenberg i Boris Isaković.

 

Film je sniman na lokacijama u Hercegovini, a donosi priču o Aidi, profesorici engleskog jezika koja s mužem i dva odrasla sina, nakon što Armija Republike Srpske okupira Srebrenicu, nalazi utočište u UN bazi u Srebrenici. Ona radi kao prevoditeljica za UN i vjeruje kako će u Bazi biti sigurna.

 

77. izdanje Filmskog festivala u Veneciju održat će se od 2. do 12. septembra ove godine, a format Festivala bit će prilagođen novonastaloj situaciji s pandemijom virusa COVID-19.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još