Podaci agencije Statista pokazali

Bolji od Njemačke i Danske: BiH među zemljama Evrope s najnižom stopom smrtnih slučajeva povezanih s koronom

Hronika28.07.20, 09:47h

Bolji od Njemačke i Danske: BiH među zemljama Evrope s najnižom stopom smrtnih slučajeva povezanih s koronom
Bosna i Hercegovina je prema podacima agencije Statista od 26. jula u rangu s Austrijom, Mađarskom i Finskom, odnosno zemljama koje imaju između 6 i 10 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Zanimljivo je da BiH ima manju stopu od Njemačke i Danske

 

Prema podacima koje je sakupila ugledna njemačka kompanija za obradu statističkih podataka Statista, stopa smrtnosti u zemljama Evropskog ekonomskog prostora je 18,74 na 100.000 stanovnika. Ovaj broj je znatno veći od stope smrtnosti u Bosni i Hercegovini.

 

Ukoliko koristeći podatke Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine uporedimo s ukupnim brojem stanovnika u našoj zemlji kako bi se vidjela stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika, dobije se broj 8,4.

 

Drugim riječima, na svakih 100.000 stanovnika u BiH, od marta 2020. godine dogodilo se osam smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu s koronavirusom.

 

Korištena je procjena broja stanovnika Agencije za statistiku BiH za godinu 2018., a koja iznosi 3.496.000, te zvanični broj umrlih sa danom 27.7.2020. u 12 sati - 294.

 

Ovom stopom, a poredeći je s podacima agencije Statista, Bosna i Hercegovina je među zemljama Evrope s najnižom stopom smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu s pandemijom.

 

Bosna i Hercegovina je prema podacima agencije Statista od 26. jula u rangu s Austrijom, Mađarskom i Finskom, odnosno zemljama koje imaju između 6 i 10 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Zanimljivo je da BiH ima manju stopu od Njemačke i Danske.

 

Također, BiH ima manju stopu od Belgije, koja ima najgoru stopu među državama Evropskog ekonomskog područja, a koje čine zemlje Evropske unije, Velika Britanija, Norveška, Lihtenštajn i Island.

 

Među drugim državama koje imaju veću stopu smrtnosti od BiH su Velika Britanija, Španija, Italija, Švedska, Francuska, Irska, Holandija, Luksemburg i Portugal. Manju stopu smrtnosti imaju, između ostalih, Slovenija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Češka i Slovačka koja ima ubjedljivo najmanju stopu smrtnosti.

 

Što se tiče drugi susjednih zemalja, koristeći zvanične procjene stanovništva u Srbiji i Crnoj Gori, te računajući sa zvaničnim podacima o broju umrlih na datum 26.7. dolazimo do podatka da je stopa smrtnosti u tim državama 7,62 za Srbiju i 6,91 za Crnu Goru.

 

Da se zaključiti da je Bosna i Hercegovina, iako ispred mnogih zapadnoevropskih zemalja kada je u pitanju visina stope smrtnosti, ipak na začelju kada se u obzir uzme regija Zapadnog Balkana.


 
Treba istaći da slučajevi smrti nisu garantovano uzrokovani koronavirusom te se oni tretiraju kao "povezani s koronavirusom", što je standard od početka pandemije do danas.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još