istraga bi mogla biti okončana u avgustu

Broj osumnjičenih u aferi 'Respiratori' se povećava: Ko su do sada saslušani svjedoci i ko će još dati iskaz

Hronika28.07.20, 09:11h

Broj osumnjičenih u aferi 'Respiratori' se povećava: Ko su do sada saslušani svjedoci i ko će još dati iskaz
Uporedo sa saslušanjem, Tužilaštvo provodi i finansijsku istragu

 

Tužilaštvo BiH užurbano radi na saslušanju svjedoka u aferi „Respiratori“, koja se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona maraka.

 

Do sada je, prema informacijama „Avaza“, saslušano više od 20 osoba, ali ova brojka još nije konačna. Istraga bi mogla biti okončana do sredine avgusta, kada bi Tužilaštvo trebalo donijeti konačnu odluku. Uporedo sa saslušanjem, Tužilaštvo provodi i finansijsku istragu.

 

Loš kvalitet


Zbog ove afere hapšeni su prije dva mjeseca, ali se brane sa slobode, Fadil Novalić, premijer FBiH, Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“, te Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUZC).

 

Među osumnjičenima za organiziranje grupe i pranje novca je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH. Tužioci vjeruju da su nabavljeni respiratori lošeg kvaliteta, a vrijednost im je precijenjena.

 

Broj osumnjičenih će, kako teče istraga, sasvim sigurno biti veći. Tužilaštvo užurbano, iako je vrijeme godišnjih odmora, saslušava svjedoke iz Agencije za lijekove. Riječ je o nekoliko osoba koje su već bile u ovoj pravosudnoj instituciji.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još