Nema napretka u razgovorima SAD i Sjeverne Koreje

Kim Jong Un: Nećemo više morati voditi ratove, nuklearno oružje daje nam sigurnost

Front28.07.20, 09:07h

Kim Jong Un: Nećemo više morati voditi ratove, nuklearno oružje daje nam sigurnost
Govoreći pred grupom ratnih veterana prilikom 67. obljetnice završetka Korejskog rata koja se održala jučer, Kim Jong Un je rekao kako će nuklearno oružje Sjevernoj Koreji pomoći da se odbrani “protiv bilo kojih velikih pritisaka i vojnih prijetnji imperijalista i neprijateljskih snaga”

 

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un izjavio je danas kako vjeruje da njegova zemlja više neće morati voditi ratove jer im njihov nuklearni arsenal garantira sigurnost, javlja CNN.

 

Kim Jong Un: Budućnost naše zemlje bit će osigurana zauvijek

 

"S našim pouzdanim i učinkovitim samoobrambenim nuklearnim snagama više neće biti rata na ovoj planeti i sigurnost i budućnost naše zemlje bit će osigurana zauvijek”, rekao je Kim Jong Un u svom govoru, kako je prenijela Središnja novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA.

 

Govoreći pred grupom ratnih veterana prilikom 67. obljetnice završetka Korejskog rata koja se održala jučer, Kim Jong Un je rekao kako će nuklearno oružje Sjevernoj Koreji pomoći da se odbrani “protiv bilo kojih velikih pritisaka i vojnih prijetnji imperijalista i neprijateljskih snaga”.

 

Nema napretka u razgovorima SAD i Sjeverne Koreje o nuklearnom razoružanju

 

Sjeverna Koreja već godinama govori o svom nuklearnom naoružanju za potrebe odbrane ili pokušaja invazije. A razgovori o nuklearnom naoružanju između SAD-a i Sjeverne Koreje nisu daleko odmakli premda se Kim Jong Un u junu 2018. godine sastao s Donaldom Trumpom.

 

Kim Yo Jong, sestra vođe Sjeverne Koreje te, kako se vjeruje, druga najmoćnija osoba ove države, ranije ovog mjeseca izjavila je kako će SAD morati razviti novu pregovaračku strategiju ako želi da dođe do novog sastanka vođa dviju zemalja.

 

Vođa Sjeverne Koreje ponovo opomenuo SAD

 

Sjeverna Koreja već godinama optužuje SAD da primjenjuje neprijateljski odnos prema Kimovom režimu te ukazuju na savezništvo Washingtona s Južnom Korejom.

 

"Željeli bismo pojasniti da ovo nužno ne znači da denuklearizacija nije moguća. Ono što mislim jest da u ovom trenutku nije moguća. Podsjećam SAD da denuklearizacija na korejskom poluotoku može biti ostvarena samo ako se dogode velike promjene s obje strane”, rekao je Kim u izjavi koju je objavila agencija KCNA.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!