Okružni sud u Prijedoru donio pravosnažnu presudu

Hirurg ide u zatvor: Umjesto slijepog crijeva pacijentici izvadio zdrav jajnik! Kad odsluži kaznu, opet može operisati

Hronika28.07.20, 08:13h

Hirurg ide u zatvor: Umjesto slijepog crijeva pacijentici izvadio zdrav jajnik! Kad odsluži kaznu, opet može operisati
Marinku Lovri kazna smanjena za četiri mjeseca zatvora

 

Okružni sud u Prijedoru pravosnažno je osudio hirurga Marinka Lovru (56) na godinu zatvora zbog slučaja koji je zgrozio javnost kada je prilikom operacije slijepog crijeva pacijentkinji S. S. odstranio zdrav jajnik.

 

U odnosu na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prijedoru, Lovri je kazna smanjena za četiri mjeseca zatvora. Također, Okružni sud je ukinuo dio presude kojom je Lovri izrečena zabrana obavljanja poslova ljekara u trajanju od pet godina. To znači da će, nakon odsluženja zatvorske kazne, nesmetano moći nastaviti raditi kao hirurg.

 

Pravosnažnom presudom Lovre je proglašen krivim za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora. Sporna operacija izvršena je 26. jula 2014. godine u Opštoj bolnici u Prijedoru, u kojoj je Lovre bio zaposlen kao specijalista opće hirurgije. Pacijentkinja S. S. u bolnicu je primljena radi operacije zbog upale slijepog crijeva.

 

U presudi se navodi da je neposredno prije operacije Lovre uputio S. S. na dijagnostički ginekološki pregled, tokom koga je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još