danas u dječijoj kući

Koldžo potpisao ugovore o finansijskoj podršci četiri ustanove iz oblasti kulture

Kultura27.07.20, 16:52h

Koldžo potpisao ugovore o finansijskoj podršci četiri ustanove iz oblasti kulture
Predstavnici četiri javne ustanove zahvalili su na podršci koju im je, na ovaj način, pružila Općina Novo Sarajevo i općinski načelnik kako bi što lakše prebrodili krizu uzrokovanu pandemijom korona virusa

 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas je u Dječijoj kući potpisao ugovore o finansijskoj podršci javnim ustanovama iz oblasti kulture u cilju ublažavanja posljedica pandemije.

 

Ugovore su potpisali u ime JU Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, direktorica Elma Hašimbegović, direktor JU Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Republici BiH Sakib Pleh, v.d. direktorice Biblioteke grada Sarajeva Elma Marić-Jašarević i v.d. direktorice JU Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo Zorica Miličević.

 

Općina Novo Sarajevo je na osnovu donesenog Pravilnika i raspisanog Javnog poziva pristupila realizaciji mjera iz Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće, koje su utvrđene u Rebalansu Budžeta Općine Novo Sarajevo za 2020. godinu, a od kojih se jedna od mjera odnosi i na transfer u oblasti kulture i sporta u cilju ublažavanja posljedica pandemije.

 

U obraćanju prisutnima, općinski načelnik Nedžad Koldžo pojasnio je kako se radi o jednoj od 14 mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, te da je jedan od uslova bio da javne ustanove iz oblasti kulture imaju svoje sjedište ili svoju djelatnost obavljaju na području Općine Novo Sarajevo.

 

Predstavnici četiri javne ustanove zahvalili su na podršci koju im je, na ovaj način, pružila Općina Novo Sarajevo i općinski načelnik kako bi što lakše prebrodili krizu uzrokovanu pandemijom korona virusa.

 

Visina i način utroška dodijeljenih finansijskih sredstava, utvrđeni su uzimajući u obzir visinu prihoda i rashoda koje su javne ustanove ostvarile u prethodnoj i tekućoj godini u periodu mart, april, maj, te cijeneći položaj u kojem se trenutno nalaze.

 

Ukupno izdvajanje za sve četiri navedene javne ustanove iz oblasti kulture iznosi 73.600 KM, saopćeno je Općine Novo Sarajevo. 

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!