Razdor u palati

Prva knjiga o Megxitu otkriva sve detalje: Kako je Kate isprovocirala bijeg prinčevskog para

Showbizz27.07.20, 13:21h

Prva knjiga o Megxitu otkriva sve detalje: Kako je Kate isprovocirala bijeg prinčevskog para
Sudeći prema dosad objavljenim ulomcima, knjiga - čiji su autori Carolyn Durand i Omid Scobie, a izdavač Dey Street Books - detaljno opisuje zašto su Meghan (38) i Harry (35) smatrali da ih kraljevska institucija ne podržava te rasvjetljava frustracije para zbog palače i medija koji su se nekorektno odnosili prema njima

 

 

Britanskoj kraljici ovaj je vikend prisjelo već za doručak. Jer, Elizabetu II. na stolu je ujutro uz porculansku šalicu čaja Earl Grey (bez mlijeka i šećera) i nekoliko keksića, voće, žitarice i tost s marmeladom dočekalo i najnovije izdanje dnevnih novina The Times, koji je od subote počeo objavljivati isječke iz dugoočekivane knjige “Pronalazak slobode: Harry i Meghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji”.

 

Riječ je o bombastično najavljivanom štivu koje će ponovno uzdrmati britanski dvor i razotkriti sve detalje o odnosima između članova kraljevske obitelji.

 

Sudeći prema dosad objavljenim ulomcima, knjiga - čiji su autori Carolyn Durand i Omid Scobie, a izdavač Dey Street Books - detaljno opisuje zašto su Meghan (38) i Harry (35) smatrali da ih kraljevska institucija ne podržava te rasvjetljava frustracije para zbog palače i medija koji su se nekorektno odnosili prema njima.

 

Premda se šuškalo kako su britanski princ i njegova supruga osobno autorima knjige ispričali svoju stranu priče, oni to putem svog glasnogovornika sada oštro demantiraju.

 

- Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nisu intervjuirani i nisu dali doprinos knjizi ‘Pronalazak slobode: Harry i Meghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji’. Ova se knjiga temelji na vlastitim iskustvima autora kao članova kraljevske službe za medije i vlastitom neovisnom izvještavanju - rekao je glasnogovornik para u izjavi vezanoj uz knjigu čiji je izlazak najavljen za 11. augusta.

 

Nepoznati detalji

 

Premda Meghan i Harry niječu da su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju knjige, ne mogu zanijekati svoje bliske odnose s njezinim autorima. Carolyn Durand poznata je američka novinarka i bliska prijateljica para, a zajedno s Omidom Scobiejem već je napravila nekoliko intervjua s bivšim kraljevskim parom.

 

Scobie je jedan od omiljenih novinara Meghan Markle, čovjek koji je objavio detalje oko videopoziva što su ga vojvoda i vojvotkinja od Sussexa 21. aprila uputili kraljici Elizabeti II. u povodu njenog 94. rođendana. Kraljici se to, kako su izvijestili britanski tabloidi, ni najmanje nije dopalo jer je od svog unuka i njegove supruge striktno tražila da njihova komunikacija s njom ostane privatna. Još manje joj se, kažu, dopala najava knjige u kojoj su svjedočili bliski prijatelji Harryja i Mehgan, a u kojoj, uz ostalo, stoji:

 

“Malo ko je mogao naslutiti istinu o Harryju i Meghan. Prvi put ‘Pronalazak slobode: Harry i Meghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji’ otkriva nepoznate detalje o Harryjevu i Meghaninu zajedničkom životu. Kao članovi odabrane skupine novinara koji prate britansku kraljevsku obitelj i njihove zaruke, Omid Scobie i Carolyn Durand bili su svjedoci života mladog para.

 

Knjiga ‘Pronalazak slobode: Harry i Maghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji’ je iskren i razoružavajući portret samopouzdanog i utjecajnog kraljevskog ljubavnog para” piše u najavi novog svjetskog bestselera koji će se, sudeći prema isječcima objavljenima u The Timesu, a zbog kojih je Elizabeti II. već prisjeo doručak, ne čitati, nego gutati.

 

Bez iskrene podrške

 

Jer, ova knjiga, između ostalog, otkriva i ne pretjerano srdačne odnose između dvojice britanskih prinčeva te teško optužuje Williama i njegovu suprugu Catherine da nikad nisu dali pravu i iskrenu podršku princu Harryju i njegovoj odabranici. U knjizi, naime, prijatelji Meghan Markle tvrde da su princ William i njegova Kate gotovo ignorirali sve teškoće vezane uz Harryja i Meghan te da su odnosi između dva brata i njihovih supruga ledeni, i to u toj mjeri da je Kate ignorirala Meghan tokom njenog posljednjeg kraljevskog angažmana kojim se američka glumica oprostila od britanske kraljevske obitelji. Taj su dan, podsjećaju autori knjige, William i Kate sjedili okrenuti leđima Harryju i Meghan, a razgovarali su samo s princem Edwardom i Sophie koji su sjedili pokraj Meghan i Harryja.

 

“To zapravo i ne treba čuditi jer Meghan i Kate nikad nisu bile prijateljice, a Kate se nikada nije niti potrudila da to postanu. Premda je Meghan isprva naivno očekivala da će joj Kate izaći u susret i pomoći ponekim savjetom kako bi se što lakše prilagodila životu na dvoru, ona to nikad nije učinila, a svojim je prijateljima naglašavala kako ne postoji nikakva veza između Meghan i nje, osim činjenice da obje žive u Kensingtonskoj palači.

 

Kate je s Meghan komunicirala samo kad je to baš morala, a bilo je i situacija vezanih uz kraljevski protokol na kojima su šogorice stajale jedna do druge gotovo sat vremena, a pritom nisu izmijenile ni riječ”, stoji u knjizi koja tako potvrđuje prijašnja medijska nagađanja o netrpeljivosti koja je vladala između dviju vojvotkinja i koja je, sudeći prema tvrdnjama iznesenim u knjizi, zavadila dotad nerazdvojne prinčeve.

 

Navodno je Harry svog brata Williama nazvao snobom zbog načina na koji je od samih početaka ljubavne veze s glumicom pričao o Meghan, koju je William nazivao “tom djevojkom” i savjetovao mlađem bratu da s njom ne brza u brak, što je duboko uvrijedilo tankoćutnog Harryja.

 

Meghan i Harry uz to su se osjećali zapostavljeno i bili su frustrirani zbog Williama i Kate jer su oni, za razliku od starijeg Harryjeva brata i njegove supruge, uvijek imali zadaću obavljati manje važne kraljevske zadatke. Bili su bijesni što su uvijek u sjeni starijih kraljevskih članova Charlesa i Williama, što je jedan zaposlenik palače slikovito opisao riječima: “Harry i Meghan bili su kao treći kotač u obitelji”. Knjiga također otkriva kako su njih dvoje bili ogorčeni jer im je bilo zabranjeno osnivanje vlastitog ureda u Windsoru.

 

Tvrdili su da su žrtve, da previše daju i premalo dobivaju. Sve to nimalo se nije dopalo nekadašnjoj uspješnoj glumici Meghan koja se morala odreći svog života radi ulaska u kraljevsku obitelj. Zauzvrat, uskoro je doznala kako je nazivaju Harryjevim “trofejem” koji dolazi s “popriličnom prtljagom”. Navodi se i kako su Meghan pojedini zaposlenici palače diskriminirali zbog njene boje kože. Glumičin prijatelj otkrio je i kako Meghan nakon svega nije imala drugog izbora nego maknuti se iz te toksične sredine.

 

Nezaštićeni Harry

 

Također, piše u knjizi, nakon što je optužena da je kriva za Harryjevu odluku da napusti svoju dužnost i obitelj te je njihov odlazak nazvan prema njoj Megxit, ona ne može zamisliti da ikad ima veze s kraljevskom obitelji. Uz nju je odmah stao i zaljubljeni Harry koji je o svim problemima prošlog Božića prije Megxita želio nasamo razgovarati sa svojom bakom, kraljicom Elizabetom II. Zbog toga je doputovao avionom iz Kanade. No zaposlenici, opisani kao muškarci u sivim odijelima, onemogućili su mu susret s kraljicom i rekli da je može vidjeti tek 29. januara.

 

Ti isti ljudi su oni koji su najviše strahovali da će princ i Meghan zasjeniti ostale ljude iz kraljevske obitelji, tvrdi se u knjizi u kojoj dalje stoji kako se Harry nakon svega toga osjećao nezaštićenim od vlastite obitelji i boljelo ga je što čuje njihove glasine o njemu da je preosjetljiv.

 

Poseban odlomak posvećen je i dijelu u kojem Harry i Meghan obavještavaju kraljevsku obitelj da više ne žele biti dio njih i da se odriču titule i dužnosti. U knjizi piše kako je Harry tadašnje suočavanje s palačom usporedio sa suočavanjem sa streljačkim vodom, a dodaje se i kako su njih dvoje bili frustrirani zato što se kraljica nije željela nasamo sastati s njima kako bi u miru razgovarali o zahtjevima mladog para.

 

U knjizi koja će imati 320 stranica, sudeći prema pisanju britanskih medija, spominju se i česte svađe između članova kraljevske obitelji, kao i tvrdnja da Harry vjeruje kako neki njegovi rođaci uopće ne vole Meghan, koja je skupa s Harryjem opisana kao pokretačica revolucije u monarhiji, koja nije uspjela zbog stalnog podmetanja kraljevske obitelji i tabloida. Sve to, uvjeren je Harry, radilo se kako bi se smanjila i obuzdala popularnost mladog para, dok Meghan stalno tabloidno kritiziranje na svoj račun opisuje kao polaganu “smrt od tisuću posjekotina”.

 

Ništa od promjena

 

“Harry i Meghan bili su u prilici da napokon moderniziraju krutu britansku monarhiju i približe je današnjem vremenu, ali su ih u tim naporima cijelo vrijeme obeshrabrivali moćnici iz sjene i neprijateljski nastrojeni mediji koji pomno prate njihov privatni život”, stoji u knjizi u kojoj piše da je stvar konačno pukla kad su princ i vojvotkinja najavili Megxit.

 

“Nakon što su se Harry i Meghan uvjerili da kraljica i Harryjev otac, princ Charles, ne žele baš nikakve promjene i modernizaciju, shvatili su da sve dalje ne bi imalo smisla. Harryjeva želja za promjenom dogodila se tijekom božićnih i novogodišnji blagdana koje su on i Meghan proveli u Kanadi. Princ je tada napokon uvidio da postoji i drugi način života. Svom prijatelju rekao je:

 

‘Ne treba mi filmski trenutak kad izađemo iz automobila i mahnemo stotinama fotografa prije nego što uđemo u zgradu’”, stoji u knjizi “Pronalazak slobode: Harry i Meghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji”, u kojoj piše da je kraljica bila duboko razočarana odlukom svog unuka da sa suprugom zauvijek napusti kraljevsku obitelj i odseli se u Kanadu.

 

No, najveće razočaranje za princa i vojvotkinju uslijedilo je kada su Harryju oduzeta njegova počasna vojna imenovanja. To je bila dodatna potvrda Harryju i Meghan da su ispravno postupili, navodi se u knjizi u kojoj piše da je upravo princ bio glavni pokretač odluke da par napusti dvor i odseli se iz Velike Britanije. Meghan mu je, tvrde autori knjige, u tome bila velika podrška, žena koja mu je dala samopouzdanje potrebno da donese svoju konačnu odluku.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!