Dok se 'ispituju okolnosti' vezane za objavu radijskog serijala

Memorijalni centar Srebrenica o odluci UO BHRT-a: Izvještaj o negiranju genocida je zvanični dokument!

Front25.07.20, 11:11h

Memorijalni centar Srebrenica o odluci UO BHRT-a: Izvještaj o negiranju genocida je zvanični dokument!
Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da je ova institucija osnovana od države BiH, te da je Izvještaj zvanični dokument, o kojem javni servisi imaju obavezu da izvještavaju

 

Memorijalni centar Srebrenica oglasio se povodom odluke Upravnog odbora BHRT-a da ispituje okolnosti vezane za objavu radijskog serijala Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici za 2020. godinu u programu BH Radio 1.

 

Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da je ova institucija osnovana od države BiH, te da je Izvještaj zvanični dokument, o kojem javni servisi imaju obavezu da izvještavaju.

 

Iz MC-a smatraju nedopustivim da se kvazi-istragama o 'poštovanju procedura' stavlja pritisak na novinare koji su realizirali izvještavanje o tom dokumentu, uvažavajući sve profesionalne i programske kriterije.

 

- Tim BHRT-a je bio nosilac profesionalnog izvještavanja o obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Upravo je, zahvaljujući Javnom RTV servisu u svijet otišla poruka preko 40 svjetskih lidera o osudi genocida u Srebrenici. Neprihvatljivo je da članovi UO dovode u pitanje poštivanje profesionalnih standarda javnog televizijskog emitovanja u slučaju emitovanja serijala o Izvještaju o negiranju genocida jer time dovode u pitanje ulogu BHRT-a da izvještava o radu i informacijama koje dolaze od zvaničnih institucija i organizacija koje je osnovala država BiH, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Kako ističu Memorijalni centar Srebrenica neće u tišini posmatrati napade na novinare zbog njihovog rada na objavljivanju praksama koje stoje iza negiranja genocida u Srebrenici.

 

- Napominjemo, da Izvještaj prvenstveno govori o pojedinicma i organizacijama koje učestvuju u negiranju genocida, te ni u jednom segmentu nije pribjegao diskriminatornim stavovima, govoru mržnje ili bilo čemu drugom što bi moglo dovesti u pitanju najviše akademske standarde u okviru kojih je realiziran od strane stručnjake iz oblasti prava, komunikacija, historije, jezika i sigurnosti - navode iz Memorijalnog centra.

 

-  Institucija je uložila mjesece rada u razvoj Izvještaja, te je preveden na engleski, njemački i turski, uz publikovanje putem akademskih ustanova i organizacija širom svijeta.

 

S tim u vezi, smatramo nedopustivim da se bilo kakvim aktivnostima vrše pritisci i da iko otima javnu televiziju i putem njenih organa pokušava na mala vrata uvesti sankcionisanje novinara koji se bave tematikom istraživanja genocida u Srebrenici, zaključuju iz Memorijalnog centra.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!