VARNICE NA RELACIJI KCUS - OPĆA BOLNICA

Dr. Gavrankapetanović: Preuzećemo 50 zaraženih... Dr. Izetbegović: Nemaju oni šta da preuzimaju, neka rade svoj posao!

Hronika24.07.20, 16:03h

Dr. Gavrankapetanović: Preuzećemo 50 zaraženih... Dr. Izetbegović: Nemaju oni šta da preuzimaju, neka rade svoj posao!
Oni su Opća bolnica, kantonalna, i oni su sekundarni nivo zdravstve zaštite i nemaju oni šta da preuzimaju, samo da rade svoj posao! - poručila je dr. Izetbegović

 

- Situacija je definitvno vrlo ozbiljna. Ja sam i sa svojim dosadašnjim istupanjima stalno govorila, nisam paničarka, nisam po prirodi posla, ali je situacija već zaista upozoravajuća, imajući ovoliko pacijenata, možemo imati ozbiljan problem zdravstvenog sistema - kazala je za N1 direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.


Navela je i da je sada teža situacija i u izolatoriju Podhrastovi u okviru KCUS-a. U ovom trenutku tamo su smještena 72 pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru, a preminuo je jedan pacijent.


Direktor Opće bolnice “dr. Abdulah Nakaš”, Ismet Gavrankapetanović, rekao je da je ova bolnica spremna da preuzme brigu za 50 zaraženih pacijenata od korona virusa, na šta je direktorica KCUS-a odgovorila da u Sarajevu nema “vaših i naših pacijenata” i da svako treba da radi svoj posao.


- UKCS ima svoj izolatorij koji smo sami napravili, nikada nije postojao. Ima 85 mjesta, maksimalno može imati 100 mjesta. Pošto smo mi tercijalni nivo zdravstvene zaštite, i mi ćemo se brinuti uvijek o pacijentima sa najtežom kliničkom slikom - dodala je Izetbegović i poručila:


- Opća bolnica, u skladu sa izjavama koje su do sada davane, bi trebala da ima svoj izolatorij, jer oni su dali intervju da imaju 400 kreveta u aprilu još; 400 kreveta, CT dijagnostiku, laboratorij i sve ostalo, za potrebe srednje teških pacijenata, odnosno nivo bolesti kako njim pripada. Oni su Opća bolnica, kantonalna, i oni su sekundarni nivo zdravstve zaštite i nemaju oni šta da preuzimaju, samo da rade svoj posao!


Istakla je da imaju 400 kreveta, 35 do 50 mjesta za korona pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a da će UKCS uvijek primati pacijente sa težom kliničkom slikom, te da se ne očekuje nikakva pomoć sa strane, jer, kako tvrdi, ima najbolje ljekare koji se sa tim bore.


Na čemu direktorica KCUS-a temelji ove tvrdnje čitajte u nastavku razgovora ovdje.

  

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još