U prostorijama Druge gimnazije

Premijera filma 'Šta se krije iza maske?' 25. jula u Sarajevu

Kultura23.07.20, 12:45h

Premijera filma 'Šta se krije iza maske?' 25. jula u Sarajevu
Cilj crtanja murala i snimanja filma jeste podizanje svijesti o ovome problemu i ohrabrivanju žrtava, ali i onih koji svjedoče nasilju, da reaguju i isto prijave nadležnim tijelima

 

Film „Šta se krije iza maske?“ istražuje i tematizira problem nasilja nad ženama tokom izolacije prouzrokovane COVID-19 i narušavanjem prava žena u ovim specifičnim okolnostima života. Film je nastao u suradnji sa uposlenikom Gender Centra FBiH, pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, a biti će premijerno prikazan u subotu 25.07.2020. od 20:00 sati u prostorijama Druge gimnazije u Sarajevu.

 

mask


U sklopu desetomjesečnog programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“, pod pokroviteljstvom Humanity in Action, četiri mlade osobe, motivirane specifičnim iskustvima uzrokovanim promjenom dinamike života zbog pandemije korona virusa, odlučile su istraživati problem nasilja nad ženama tokom izolacije. Kerim Hodžić, Senior fellow Humanity in Action, i tim mladih umjetnika sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pomogli su u realizaciji i crtanju murala na zidu u vlasništvu Zetre, koji će također biti predstavljen u sklopu filma.

 

iza-maske1

 

Lamija Čelik, Nikola Kandić, Mersiha Čomor i Nedim Mandžuka, uz pomoć Fatime Bečirović, koja radi u Gender Centru FBiH, snimili su kratki film koji prati proces crtanja murala i njegovom značenju, te predstavlja i činjenično stanje o problemu nasilja nad ženama. Problem nasilja koje žene proživljavaju prisutan je u društvima cijelog svijeta dugi, dugi niz godina, a uvođenje restriktivnih mjera, uključujući kućnu izolaciju - kako bi se preveniralo širenje korona virusa, rezultiralo je i bilježenjem porasta slučajeva nasilja nad ženama. Cilj crtanja murala i snimanja filma jeste podizanje svijesti o ovome problemu i ohrabrivanju žrtava, ali i onih koji svjedoče nasilju, da reaguju i isto prijave nadležnim tijelima. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!