Zbog zloupotrebe položaja

SIPA u Cazinu uhapsila komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića: Hapsio ljude zbog Facebook komentara

Hronika23.07.20, 10:31h

SIPA u Cazinu uhapsila komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića: Hapsio ljude zbog Facebook komentara
On je uhapšen zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivično djelo protupravno lišenje slobode

 

Pripadnici SIPA-e jutros su u Cazinu po naredbi Tužilaštva USK uhapsili  Saida Ljubijankića, komandira Policijske stanice u Cazinu, saznaje Avaz.

 

On je uhapšen zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i zbog krivičnog djela protupravno lišenje slobode.

 

- Sumnja se da je u periodu od kraja aprila do sredine juna ove godine, zbog komentara na društvenoj mreži Facebook, protuzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se slobode liši jedna oštećena osoba, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona u to vrijeme očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela. Po nalogu osumnjičenog oštećena osoba je uhapšena i protupravno zadržana, a dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona nije obaviješten o razlozima i vremenu lišavanja slobode. Osumnjičeni je nakon toga nastavio protupravno postupati, te uprkos direktnom nalogu dežurnog tužioca, Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona protiv oštećene osobe dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

 

Protiv Ljubijankića i policajca Policijske stanice Cazin Admira Šabića prošle godine je Općinski sud u Cazinu potvrdio optužnicu zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 

- Znajući i svjesni da se vatreno oružje koje je oduzeto zbog učinjenog prekršaja ne može vratiti prije okončanja sudskog postupka, koji je pokrenut na osnovu zahtjeva Policijske stanice Cazin i vođen protiv P. N., Ljubijankić je kao komandir Policijske stanice Cazin naredio da se P. N. sporni pištolj kao predmet prekršaja vrati, a Šabić prihvatio nezakonitu naredbu komandira Policijske stanice Cazin, te sačinio potvrdu i sporni pištolj vratio P. N., na koji način su pribavili korist P. N. u vidu nepripadajućeg prava na držanje/posjedovanje navedenog oružja - navedeno je u optužnici.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!