LJETO JE, ČUVAJTE SE SUNČEVIH ZRAKA

Jedan sastojak je najbitniji za regeneraciju kože: Lysoderm® krema pomaže kod opekotina od sunca

Lifestyle22.07.20, 12:20h

Jedan sastojak je najbitniji za regeneraciju kože: Lysoderm® krema pomaže kod opekotina od sunca
Kako bi promjene na koži nastale pod djelovanjem sunca prošle što prije, te kako bi se spriječila pojava bakterijskih naknadnih infekcija i prolongirao proces oporavka, potrebno je primijeniti odgovarajuću terapiju, pored prestanka izlaganja suncu

 

 

Pretjerano izlaganje suncu ljeti kod većine osoba, naročito kada je riječ o prvom dužem izlaganju sunčevim zrakama, može uzrokovati promjene na koži u vidu manjih ili većih opekotina. To zavisi od dužine izlaganja suncu, te od zahvaćene površine kože, ali i drugih faktora kao što su boja i debljina kože i drugih.


Crvenilo i oteknuća


Solarni dermatitis je akutna upala kože nastala kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu. Promjene na koži se manifestuju nakon perioda od 4 do 24 sata nakon izlaganja suncu. Na koži se prvo javlja crvenilo ili eritem, te blago oteknuće ili edem na opečenom mjestu. U težim slučajevima nakon dugog izlaganja suncu na tim mjestima nastaju mjehuri ili bule ispunjene prozirnom tečnošću, koji brzo pucaju.


Pored ovih vidljivih promjena, mogu se javiti opšti simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura, drhtavica i opšta slabost koji nastaju najvjerovatnije kao proizvod raspadanja ćelija opečenog dijela kože. Nakon par dana opečena područja kože počinju da se ljušte što je praćeno svrbežom i iritacijom.


Međutim ukoliko je došlo do stvaranja mjehura ili bula, tada je i lokalni nalaz na koži znatno teži, a simptomi jače izraženi. Vrlo često na tim mjestima se javlja bakterijska superinfekcija jer se radi o većim, erodiranim površinama koje su prijemčive za razmnožavanje bakterijskih mikroorganizama. Na mjestima opečenih površina nakon ljuštenja kože duže vremena ostaju pigmentisana područja koja se razlikuju od okolne kože koja nije bila zahvaćena promjenama.


Kako bi promjene na koži nastale pod djelovanjem sunca prošle što prije, te kako bi se spriječila pojava bakterijskih naknadnih infekcija i prolongirao proces oporavka, potrebno je primijeniti odgovarajuću terapiju, pored prestanka izlaganja suncu.

 

lysoderm-vizual


Lizozim prirodna komponenta imuniteta


Lysoderm® krema sadrži lizozim, prirodnu komponentu naše kože ali i organa i tkiva koji čine imuni sistem našeg organizma. Lizozim djeluje protivupalno što je kod solarnog dermatitisa naročito važno jer je riječ o upali kože koja nastaje pod djelovanjem sunčevih zraka.


Pored toga, lizozim djeluje antibakterijski na način da uništava bakterije te na taj način sprečava razvoj infekcije opečene površine. Jačajući lokalni imunitet kože, lizozim kožu čini otpornijom na nastanak težih oštećenja i čini je spremnijom za proces bržeg oporavka.


Lysoderm® krema se nanosi 2 do 3 puta na područja kože koja su zahvaćena crvenilom. Ukoliko su se pojavili mjehuri, tada Lysoderm® kremu treba primjenjivati nakon što mjehuri puknu i sasuše se, a do tada mjehure treba tretirati hladnijim oblogama.


Lizozim u sastavu Lysoderm® kreme će nakon pucanja mjehura kožu potpuno regenerisati i pomoći će da na opečenim mjestima koža brzo zacijeli. Lysoderm® krema je namijenjena cijeloj porodici te je za oporavak kože nakon crvenila nastalog usljed izlaganja suncu mogu primjenjivati i djeca i odrasli.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!