Nebuloze u 'putu pacijenta' u Kantonu Sarajevo

Nema logike: Zašto građani, koji su u izolaciji iz predostrožnosti, moraju ići u COVID ambulantu gdje dolaze zaraženi?

Hronika22.07.20, 11:36h

Nema logike: Zašto građani, koji su u izolaciji iz predostrožnosti, moraju ići u COVID ambulantu gdje dolaze zaraženi?
Kada sam došla na red, ljekara sam pitala kako je moguće takvo što, odgovor je bio da je to naredba Kriznog štaba Kantona Sarajevo, ispričala je sugrađanka

 

 

Famozni "put pacijenta" u Kantonu Sarajevo i dalje zbunjuje građane. Nije mali broj onih koji kod sumnje na COVID-19 ne mogu doći do svog ljekara, pa tako se događa da danima zovu matičnu ambulantu.

 

Također, mnogima nije jasno zašto osobe koje su bile u samoizolaciji, a nisu imale koronavirus, prije povratka na posao moraju ići u COVID ambulantu u Saraj Polje radi određenih kontrola i stajati u redu s osobama koje su prebolovale koronu ili imaju simptome koronavirusa.

 

- Toliko je nedorečenosti, nebuloza u Kantonu Sarajevo kada je riječ o domovima zdravlja, ambulantama. Majka, otac i brat mog supruga su bili zaraženi koronavirusom i njima je četiri dana trebalo da dođu do svog porodičnog ljekara u naselju Grbavica, da ih uputi. Suprug i ja smo bili u samoizolaciji iz predostrožnosti, bez simptoma. Ja sam odmah uspjela dobiti svog ljekara koji je u ambulanti Podhrastovi koji me je zvao gotovo svaki dan da vidi kakva je situacija i za doktoricu imam sve pohvale - priča za Faktor stanovnica Sarajeva (ime i prezime poznato redakciji).

 

Dodaje kako joj je rečeno da prije izlaska iz izolacije mora otići u COVID ambulantu u Dom zdravlja Saraj Polje kako bi uradila potrebne nalaze krvi.

 

- Znači, traženo je da izađem iz izolacije i s jednog na drugi kraj grada odem kako bih uradila neke pretrage. I kada sam stigla dolje, oko mene su bili ljudi koji su prebolovali koronu, ali i oni koji su došli sa simptomima koronavirusa, neki nisu mogli stajati na nogama. Tu me je uhvatio strah. Nisam mogla da vjerujem da ljude koji su bili u samoizolaciji iz predostrožnosti, koji su nisu prebolovali koronu, tjeraju da budu u redu sa takvim pacijentima. Kada sam došla na red, ljekara sam pitala kako je moguće takvo što, odgovor je bio da je to naredba Kriznog štaba Kantona Sarajevo - ispričala je sugrađanka.

 

Komentar smo potražili u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 

- Građani koji su u samoizolaciji bili zbog mjera predostrožnosti, a pri tome nisu razvili simptome ne trebaju prema postupniku i protokolu uopće dolaziti u COVID ambulantu Saraj Polje. U COVID ambulantu dolaze samo pacijenti sa simptomima koronavirusa, znači ukoliko postoji medicinska indikacija. Uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera na otvorenom prostoru, a to su držanje distance od dva metra i nošenje maske ne postoji mogućnost od zaraze - rekao nam je Arman Šarkić, portparol JU DZ Kantona Sarajevo.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još