DOK TRAJE PANIKA OKO ZBRINJAVANJA PACIJENATA

Sebija Izetbegović pisala Vladi KS, Gavrankapetanović uzvratio: Dajte nam prostor vaskularne hirurgije i ne brinite!

Hronika21.07.20, 20:44h

Sebija Izetbegović pisala Vladi KS, Gavrankapetanović uzvratio: Dajte nam prostor vaskularne hirurgije i ne brinite!
Predlažemo da nam se, pošto je krizna situacija, dodijeli prostor vaskularne hirurgije koja zjapi prazna već tri godine. Uslovna je, možemo smjestiti odmah pedeset pacijenata - poručio je dr. Gavrankapetanović

 

 


Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, na čelu s generalnom direktoricom prof.dr. Sebijom Izetbegović, uputio je zahtjev premijeru Vlade KS Mariju Nenadiću i ministru zdravstva KS Rusmiru Mesihoviću za formiranjem prostora u Općoj bolnici prim.dr. "Abdulah Nakaš" za prijem pacijenata oboljelih od koronavirusa.


U dopisu se traži formiranje hitnog prostora s najmanje 35 do 50 kreveta, a istaknuto je da je popunjenost Opće bolnice mala, svega 50 posto, piše Avaz.


- Zahtijevamo da hitno preuzmu odgovornost jer su povukli sredstva za situaciju izazvanu COVID 19 iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS - kaže se u dopisu s KCUS-a.


Nadalje je navedeno da je KCUS u ovom trenutku jedina ustanova koja prima pacijente oboljele od COVID 19 i da već, kako je rečeno, primaju i teške pacijente iz BPK Goražde.


Ovim tempom popunjavanja izolatorij Podhrastovi bit će pun do kraja sedmice, istaknuto je.

 

kcus-dopis


No, Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, prokomentirao je za Avaz ovaj dopis i ponudio rješenje.


- Kao što sam rekao jučer, ukoliko rukovodstvo KCUS-a u petak kaže da više ne može da zbrinjava građane sa COVID bolešću, mi ćemo stati uz njih i sve što imamo mi djelit ćemo s našim kolegama. Urgentni centar Opće bolnice radi svih sedam dana non-stop. Primili smo 102 pacijenta zadnjih osamdeset sati. Uradili stotine operativnih zahvata. Intenzivno radimo na prostoru garnizone ambulante kao sistemsko rješenje. Za petak predlažemo da nam se, pošto je krizna situacija, dodijeli prostor vaskularne hirurgije koja zjapi prazna već tri godine. Uslovna je, možemo smjestiti odmah pedeset pacijenata. Posjeduje tri operacione sale, ima tri sprata snabdjevena medicinskim plinovima, ima seriju ambulanti i generatore za struju. Cijela bolnica je klimatizirana - rekao nam je Gavrankapetanović.


Kako je pojasnio, potrebno je da se ovaj prostor otključa i za 24 sata pusti u funkciju.


- Mi ćemo se brinuti sa velikim zadovoljstvom o tom objektu i svim bolesnima. Molimo da nam se odmah ujutro odobri hitan prijem sestara, prebaci šest infektolologa sa KCUS -a. Imamo četiri pulmologa i građani ne treba da brinu, vlada treba povući ove poteze, a mi znamo dobro upravljati krizom. To makar svi građani znaju i zato trebaju biti mirni. Neka poštuju mjere zaštite sebe i svoje porodice. Mi smo tu za sve ostalo - kaže Gavrankapetanović.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još