JOŠ MOGU STATI PEŠKIRI

Nestaje popularna plaža koju vole i brojni Bosanci: Bijelog pijeska sve je manje, prijeti opasna erozija...

Lifestyle21.07.20, 16:27h

Nestaje popularna plaža koju vole i brojni Bosanci: Bijelog pijeska sve je manje, prijeti opasna erozija...
Svjetski poznata plaža izgubila je gotovo 262.000 kvadratnih metara tla u posljednjih 60 godina zbog erozije

 

 

Čuvena plaža Konyaaltı u Antaliji, koja svake godine ugosti stotine hiljada turista, među kojima su mnogi i iz BiH, suočena je s ozbiljnom prijetnjom erozije.


– Na plaži je sada dovoljno mjesta samo za polaganje peškira – kaže Nihat Dipova, profesor geotehnike sa Univerzitetu Akdeniz, prenosi BiznisInfo.


Svjetski poznata plaža izgubila je gotovo 262.000 kvadratnih metara tla u posljednjih 60 godina zbog erozije, što je uzrokovalo da se obala povuče za 35 metara od 1960-ih, rekao je Dipova.


Poznata u cijelom svijetu kao jedinstveno mjesto za odmor na kojem posjetitelji mogu uživati u bijelom pijesku i dubokoj plavoj vodi, javna plaža duga 7,5 kilometara, koja ima certifikat “Plava zastava”, nalazi se u centru grada Antalije.


Dipova je rekao da postoje tri glavna razloga za smanjenje količine pijeska na plaži Konyaaltı.


Prvo, luka Antalija zadržava dio pijeska i šljunka koji obično dolazi na plažu. Drugo, kamenolomi pijeska i kamena promijenili su režim taloženja, što je rezultiralo da manje sedimenata dođe do mora.


Treće, projekt na potoku Boğaçayı, koji se iz planina Taurus uliva u Sredozemno more, izmijenio je način kretanja sedimenata. Budući da je ušće potoka prošireno, struja je opala, što znači da još manje sedimenata može doći do mora i napuniti plažu.


Dipova je podijelio satelitske snimke koji jasno pokazuju kako je plaža tokom godina izgubila pijesak. Zvaničnici razmatraju mogućnost da dopreme pijesak i šljunak iz drugih oblasti, ali Dipova kaže da to ne bi trajno riješilo problem.


Inače, tokom prošle godine Antaliju je posjetilo rekordnih 15,5 miliona turista iz 193 države.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još