Za bolju medicinsku uslugu i brži rad u laboratorijama

UKC Tuzla dobio vrijednu donaciju EU u borbi protiv Covida-19: Respiratori, ultrazvučni aparati, DNK ekstraktor...

Hronika20.07.20, 15:55h

UKC Tuzla dobio vrijednu donaciju EU u borbi protiv Covida-19: Respiratori, ultrazvučni aparati, DNK ekstraktor...
Zahvaljujući donaciji EU ubrzat će se i olakšati rad u laboratorijama, a samim time bit će smanjeno vrijeme čekanja na rezultate za pacijente koji su testirani na COVID-19

Donacija Evropske unije vrijedna 373.000 konvertibilnih maraka u borbi protiv korona virusa uručena je danas Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Radi se o četiri respiratora, dva ultrazvučna aparata, te jednom DNK ekstraktoru.

 

Važno je napomenuti da će jedan od dva ultrazvučna aparata biti na odjeljenju ginekologije gdje su smještene trudnice, kao veoma osjetljiva populacija, a drugi aparat će biti instaliran u COVID ambulanti.

 

- Ovo je dio jedne generalne pomoći koju Evropska unija pruža širom zemlje. Mi znamo da ima mnogo potreba, a ovo je samo dio naše kontinuirane pomoći koju pružamo BiH u krizi s COVID- 19. Mi smo do sada investirali već 7 miliona eura u pomoć za BiH u okviru našeg osiguranja medicinske opreme Bosni i Hercegovini. Ne treba zaboraviti da, pored pomoći u zdravstvu, mi također pružamo pomoć i ekonomiji BiH zbog velikih problema s oporavkom. EU je do sada sada pružila pomoć u iznosu od 73 miliona eura za održavanje radnih mjesta. Pružit ćemo još 250 miliona pomoći za generalnu makroekonomsku pomoć i oporavak – istaknuo je danas u Tuzli Nicolas Bizel iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

 

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla Vahid Jusufović ističe da je pomoć u ovim vrijednim aparatima olakšala liječnicima njihov rad te da su već mnogi od njih pred zamorom.

 

- Sve ovo će doprinijeti ubrzanju rezultata PCR testiranja, a to nam je falilo od samog početka. Sve što smo do sada dobili kao donaciju od strane EU zaista je bilo veoma kvalitetno, stoga im dugujem veliku zahvalnost- kaže Jusufović.

 

Istaknuo je da je za sada COVID bolnica UKC Tuzla povećana na 110 kreveta, a već je spremna nova COVID bolnica, na drugoj lokaciji, ukoliko bi došlo do naglog porasta zaraženih, odnosno hospitaliziranih pacijenata.

 

- Podvlačim ponovo, najveći nam je problem zamor medicinskog osoblja. Sada u ovom procesu učestvuju svi zaposlenici UKC Tuzla. Da nema pomoći od strane EU, oslonili bismo se na one svoje kapacitete koje smo imali početkom marta. To bi značilo da bi se s ovim virusom borili puno teže. Ova oprema, koja je došla od strane EU i UNDP-a je zaista kvalitetna. Ono što smo dobili stvarno vrijedi i svi ovi aparati neće stajati na hodnicima, nego će biti u kliničkoj praksi – pojasnio je za Fenu direktor Jusufović.

 

Zahvaljujući donaciji EU ubrzat će se i olakšati rad u laboratorijama, a samim time bit će smanjeno vrijeme čekanja na rezultate za pacijente koji su testirani na COVID-19.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!